Vona Gábor nyílt levelet írt a Tisza Párt alelnökének, és „platós” vitára hívja

Vona Gábor, a Második Reformkor elnöke nyílt levelet intézett Magyar Péternek, a Tisza Párt alelnökének, amelyet a Facebook-oldalán tett közzé, és egyúttal „platós” vitára hívta őt.

A levélben Vona Gábor arra szólította fel Magyar Pétert, hogy ne csak a viták színvonalán változtassanak, hanem a politikai rendszer mentalitását is hagyják maguk mögött. A Második Reformkor elnöke szerint Magyar Péter korábban elfogadott egy vitameghívást, de később kifogásokkal elállt az ígéretétől, mondván, hogy az országot járja.

Vona Gábor kritikával illette Magyar Pétert, amiért nem tartotta meg a szavát, és úgy véli, hogy a Tisza Párt alelnöke a hirtelen jött népszerűség miatt nem kíván kockázatot vállalni egy kisebb párt vezetőjével való vitában. A Második Reformkor elnöke úgy látja, hogy a politikai hullámvasúton a népszerűség változó, és a szerénység a legfontosabb, amikor valaki a csúcson van.

Vona Gábor arra kérte Magyar Pétert, hogy vállalja a vitát, amelyre korábban ígéretet tett, és mutassanak példát a kulturált, polgári disputa lefolytatására. Hangsúlyozta, hogy a cél nem egymás legyőzése, hanem az ország problémáinak megoldása, és ehhez szükség van a vitára.

A levél végén Vona Gábor kifejezte, hogy a vita feltételei tekintetében rugalmas, és sok erőt kívánt Magyar Péternek a kampány további részében. Ebben a kontextusban Vona felajánlotta, hogy a moderátor akár Nagy Ervin vagy Szabó Kimmel Tamás is lehet, akik közül az előbbi Magyar Péter segítője.

Ezzel szemben Magyar Péter a közelmúltban került a figyelem középpontjába, miután Orbán Viktor miniszterelnök egy ritka interjúban említést tett róla a Blikknek adott beszélgetésében. A miniszterelnök, aki 10 év után adott interjút a lapnak, többek között Novák Katalinról, Varga Juditról és Magyar Péterről is beszélt, ami tovább növelheti a Tisza Párt alelnökének politikai jelentőségét.

Vona Gábor a Facebookon is megerősítette álláspontját, hangsúlyozva, hogy mindketten le akarják váltani a jelenlegi kormányt, de ehhez a mentalitás megváltoztatására is szükség van. A köztévé által szervezett EP-listavezetői vitát, ahol a jelölteknek mindössze 7 percet biztosítanak álláspontjuk kifejtésére, Vona és Magyar Péter is kritizálta. Magyar Péter május 30-ra tüntetést is szervezett a Várkert Bazár elé, mivel úgy véli, hogy az említett rendezvény nem felel meg egy valódi vita követelményeinek.

Vona Gábor „platós” vitára hívta Magyar Pétert május 30-ra a Várkert Bazár elé, ahol a köztévé vitája is zajlik majd. A Második Reformkor elnökének ma reggeli, a korábbi vitaígéret kapcsán írt nyílt levelére Magyar Pétertől kommentben érkezett a válasz, amelyre Vona Gábor szintén kommentben reagált és egyúttal „platós” vitára hívta Magyar Pétert.

Odabenn majd megy a közszolgálati vita, kint meg a miénk. Aztán mindenki eldönti, melyik érdekli jobban. // Ui.: Megtisztelő, hogy van időd nézni a lájkolóim. Ezek szerint mégsem vagy annyira elfoglalt

– írta Vona Gábor.

Magyar Péter nem reagált érdemben a vita lehetőségére.

(Borítókép: Vona Gábor 2023. augusztus 17-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)