Vizsgálat a budapesti izraeli nagykövetet megzavaró incidens miatt

Palesztinpárti tüntetők zavarták meg az izraeli nagykövet, Jakov Hadas-Handelsman budapesti konferencián tartott beszédét, amelyre a rendőrség vizsgálatot indított.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) tájékoztatása szerint a Danube Institute rendezvényén történt incidens kapcsán vizsgálják, hogy a demonstrálók jogsértést vagy bűncselekményt követtek-e el. A rendőrség május 21-én, este 20 óra 14 perckor kapott bejelentést arról, hogy a I. kerületi étteremben zajló zártkörű, előzetes regisztrációhoz kötött eseményt több személy is megzavarta.

A helyszínre érkező rendőrök a bejelentést követően perceken belül megérkeztek, de a tiltakozók már távoztak. Az adatgyűjtés során kiderült, hogy egy magyar állampolgárságú férfi, aki a rendezvény résztvevője volt, erőszakosan lépett fel két hangoskodóval szemben, és megrúgta őket. A 26 éves férfit előállították, és garázdaság megalapozott gyanújával kihallgatták.

A BRFK szerint a sajtóban megjelent felvételek elemzése alapján délutánra azonosították a hangoskodó és erőszakosan viselkedő fiatal nőt is. A 26 éves tunéziai állampolgárt szintén előállították, és garázdaság vétség megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki. A nyomozás továbbra is folyamatban van, és a rendőrség törekszik a további elkövetők azonosítására. A Hetek korábbi beszámolója szerint a tüntetők “Szabad Palesztinát” követeltek, a „folyótól a tengerig”.