Közel tízmillió forint bírságot szabtak ki a választási bizottságok

Országosan több mint tízezer ajánlóívet nem vittek vissza a jelöltek, jelölőszervezetek az ajánlásgyűjtés után, amiért a választási bizottságok összesen 10 078 000 forint bírságot szabtak ki – közölte az NVI tájékoztatása alapján az MTI.

A helyi önkormányzati képviselőknek, polgármestereknek, nemzetiségi képviselőknek, valamint az európai parlamenti (EP-) képviselőknek az induláshoz szükséges számú ajánlást kellett összegyűjteniük. Az EP-választáson induló pártoknak május 3-áig, a helyi önkormányzati és nemzetiségi képviselőknek május 6-áig, míg a listát állító jelölőszervezeteknek május 7-éig volt lehetőségük az ajánlások gyűjtésére.

A választási irodákba vissza nem vitt ajánlóívek miatt a jelöltek és jelölőszervezetek bírságot kaptak. A választási bizottságok minden be nem nyújtott ajánlóív után ezer forintos bírságot szabtak ki, de azokért az ívekért, amelyek nem tartalmaztak ajánlást és a határidő lejárta után kerültek leadásra, nem kellett bírságot fizetni.

A törvény nem tesz különbséget a vissza nem vitt ajánlóívek okai között, így a választási bizottságoknak minden hiányzó ív után egységesen ezer forintos bírságot kellett kiszabniuk, függetlenül attól, hogy azokat elveszítették, ellopták vagy csak késve adták le.

Az NVI adatai szerint a választási bizottságok által kiszabott bírságok összege jelenleg 10 078 000 forint, de mivel még vannak folyamatban lévő jogorvoslati eljárások, a jogerős bírságok összege 8 420 000 forint. A jogerős határozatok ellenére be nem fizetett bírságok behajtását a Nemzeti Adó- és Vámhivatal végzi.

Öt évvel ezelőtt, az előző önkormányzati választáson országosan körülbelül 9300, míg az EP-választáson mintegy 2200 ajánlóívet nem vittek vissza a választási irodákba.

A választásokhoz kapcsolódóan fontos határidők járnak le május 31-én. Ezen a napon 16 óráig nyújthatják be a választópolgárok az átjelentkezéssel, nemzetiségi és külképviseleti névjegyzékbe vétellel kapcsolatos kérelmeiket, és igényelhetnek Braille-írásos szavazósablont a választásra. Az átjelentkezési kérelmeket május 31-én 16 óráig lehet benyújtani, visszavonni pedig június 7-én 10 óráig lehet. Az EP-választásra a választók szintén május 31-én 16 óráig nyújthatják be külképviseleti névjegyzékbe vétel iránti kérelmüket, a törlés határideje pedig június 5. 16 óra. A nemzetiségi névjegyzékbe vétel és törlés határideje is május 31-én 16 óra. A választási kérelmek benyújthatók elektronikus azonosítást követően online, személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján bármely helyi választási irodához.