Ungár Péter kritizálja Karácsony Gergelyt a BKK-rendészettel kapcsolatban

Ungár Péter, az LMP-Magyarország Zöld Pártja frakcióvezetője és társelnöke a Facebookon reagált Karácsony Gergely főpolgármester BKK-rendészetre vonatkozó kijelentéseire.

Ungár Péter csütörtök reggeli Facebook-bejegyzésében fejtette ki véleményét a budapesti tömegközlekedés biztonságával kapcsolatos vitában. A főpolgármester korábban azt nyilatkozta, hogy nincs szükség külön rendészetre a tömegközlekedési eszközökön. Ezzel szemben Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt azt ígérte, hogy ha megválasztják, létrehozza a BKK-rendészetet. Karácsony Gergely azonban úgy véli, hogy vetélytársa összekeveri a hajléktalanokat az erőszakos emberekkel, és veszélyesnek tartja a javaslatot, mert szerinte nem kivitelezhető, hogy a tömegközlekedési járműveken egy gombnyomásra rendőr érkezzen a helyszínre.

Ungár Péter szerint Karácsony Gergely először csak elutasította Vitézy Dávid javaslatát, de legalább most már reagál a kampányban felmerülő tartalmi kérdésekre. Az LMP politikusa szerint a főpolgármester álláspontja az, hogy "nincs itt semmi látnivaló".

A frakcióvezető egy közvélemény-kutatásra hivatkozva említette, hogy a budapestiek nyolcvan százaléka nem ért egyet a főpolgármester álláspontjával. Ungár Péter felvetette a kérdést, hogy a fővárosi rendészet hogyan lenne képes ellátni a tömegközlekedés biztonságának fenntartását, különösen annak fényében, hogy Karácsony Gergely idején a rendészet létszáma 203 főről 145-re csökkent.

Ungár Péter hozzátette, hogy a létszámcsökkenés okára nem kaptak magyarázatot, és feltételezi, hogy a pénzt a lakógyűlés plakátjaira és a Facebook-posztok hirdetésére fordították.

Végül Ungár Péter azt javasolta, hogy aki szeretne egy olyan városvezetést Budapestnek, ahol legalább az ambíció megvan a BKV saját utazási feltételeinek betartatására, az Vitézy Dávidra szavazzon. Azoknak viszont, akik a sértett Facebook-posztokat és a felelősséghárítást részesítik előnyben, meleg szívvel ajánlja Karácsony Gergelyt.

A Magyar Narancs cikke szerint Vitézy Dávid, aki a BKK korábbi vezetője volt, és jelenleg főpolgármester-jelölt, a 3-as metró kocsijainak felújítását támogatta, annak ellenére, hogy nyilvánosan ellenezte azt. A lap szerint több dokumentum is arról tanúskodik, hogy Vitézy a döntéseivel a kezdetektől támogatta a felújításra vonatkozó tender kiírását, és még a kockázati tényezőket figyelembe véve is ezt szavazta meg a BKV igazgatóságában. Ezzel szemben Vitézy Dávid korábban azt állította, hogy ellenzett egy ilyen döntést, és ezért kellett távoznia a BKK éléről. A Magyar Narancs által ismertetett BKV igazgatósági jegyzőkönyvek szerint 2013 decemberében Vitézy az igazgatóság tagjaként megszavazta a felújításról szóló közbeszerzési eljárás kiírásának elindítását, majd 2014 decemberében ugyanennek a testületnek a tagjaként megszavazta a közbeszerzési eljárás hirdetményének szövegét, kiírását is. Az Index 2014 végén azt írta, hogy a Fidesz végül levette a kezét Vitézyről, mert az az oroszbarátság politikájának korában ellenezte a felújított orosz metrókocsik megvásárlását. Az üggyel kapcsolatban keressük Vitézy Dávidot. Amint válaszol, frissítjük a cikket.