Újabb csapás az orosz haditengerészet és légvédelem ellen, miközben az oroszok előrenyomulnak

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma és a harctéri felvételek alapján az ukrán fegyveres erők sikeres támadásokat hajtottak végre az orosz haditengerészet egyik korvettje és egy légvédelmi rakétakomplexum ellen, miközben az orosz hadsereg újabb területeket foglalt el a donyecki régióban.

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma csütörtökön ismertette az orosz-ukrán háború legfrissebb fejleményeit, melyek között kiemelkedik egy ukrán támadás, amely a Krím-félszigeten lévő szevasztopoli tengerészeti bázist érintette. A május 19-i akcióban kamikaze drónok és ATACMS ballisztikus rakéták bevetésével a Karakurt osztályba tartozó Tsziklon rakétás korvettet szinte biztosan megsemmisítették.

A jelentés szerint az orosz fekete-tengeri flotta négy Karakurt-osztályú korvettet tartott szolgálatban, melyek Kalibr cirkálórakéták kilövésére voltak képesek. Ebből kettő, az Amur és a Tucsa valószínűleg átvezénylésre került a Kaszpi-tengerre, ahol az utolsó teszteket végezhetik el biztonságos körülmények között. Az Aszkoldot tavaly novemberben érte támadás, ami gazdaságilag totálkárossá tette a hajót. A negyedik korvett, a most megsemmisült Tsziklon volt.

Az orosz légvédelmi képességeket is súlyosan érintette egy ukrán ATACMS nagy hatótávolságú rakétarendszer, amely egy Sz-400-as légvédelmi rakétakomplexumot támadott meg. A támadás során a rakétarendszer parancsnoki központja, radarrendszere, valamint két rakétaszállító- és indítójárműve megsemmisült, egy harmadik indítójármű pedig súlyos károkat szenvedett. Ez már a második olyan Sz-400-as komplexum, amelyet az ATACMS rendszer sikeresen semlegesített, ami kérdéseket vet fel az orosz légvédelmi rendszer hatékonyságával kapcsolatban.

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint az ukrán hadseregnek több mint 1700 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezési vonal mentén. Az orosz hadsereg elfoglalta a donyecki régióban található Andrijivka települést, miközben az elmúlt nap folyamán a hatból öt frontszakaszon előrenyomult, és 11 ukrán ellenrohamot vert vissza.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek csütörtökön ukrán tüzérségi és dróntámadást. Tatárföld légterében az orosz légvédelem lelőtt egy pilóta nélküli repülőszerkezetet, és a nyizsnyekamszki repülőtér működését drónveszély miatt ideiglenesen felfüggesztették.

A jelentés hangsúlyozza, hogy bár az orosz haditengerészet nem játszik jelentős szerepet az ukrajnai harcokban, a hétvégi támadások azt mutatják, hogy Kijev továbbra is képes precíziós csapásokat végrehajtani, és hogy az orosz hadihajók és légvédelmi rendszerek sem biztonságban a Fekete-tengeren és a harctéri területeken. Szergej Akszjonov, a Krím félsziget vezetője közölte, hogy Kirovszkoje körzetében életét vesztette egy férfi, aki terrortámadást tervezett végrehajtani egy vasútvonalon, de pokolgépével önmagát robbantotta fel. Akszjonov a Krím 24 tévécsatornának nyilatkozva azt állította, hogy minden olyan csoportot őrizetbe vettek, amely terrorcselekményeket próbált elkövetni az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt félszigeten.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SzBU) "Sea Baby" pilóta nélküli felszíni hajóit a BM-21 "Grad" rakéta-sorozatvetőkön is használatos indítórendszerekkel szerelte fel, és sikeresen támadta az orosz hadsereg szárazföldi állásait. Az SzBU és az ukrán haditengerészet közös műveletében május 21-én, hétfőre virradó éjszaka sikeresen támadták az orosz hadsereg állásait a Mikolajivi területen található Kinburn-félszigeten. Az akcióhoz a "Sea Baby" USV (tengeri drón) egy olyan módosított változatát használták, amelyre az ukrán hírszerzés 122 milliméteres rakéta-sorozatvetőket szerelt fel. Az első éles bevetésére a Kinburn-félszigetnél került sor, amely az ukrán ellenőrzés alatt álló területektől alig néhány kilométerre található.

Ezenkívül, az orosz katonai vezetésben is változások történtek. Leváltották a 20. orosz hadsereg parancsnokát, Szuhrab Ahmedov altábornagyot, aki a vuhledári offenzívában és más katasztrofális döntések miatt vált hírhedtté. A tábornokot az oroszpárti milbloggerek is bírálták, és az orosz katonai felsővezetés megtisztulásának kezdetét látják benne. Ahmedov többek között a 155. tengerészgyalogos dandár páncélozott alakulatait vezényelte aknamezőkre, és egy HIMARS rakéta-sorozatvetővel végrehajtott ukrán támadás során több száz katona halálát okozta.