A kormány és a jegybank közötti legújabb nézeteltérés

A kormány és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közötti hosszú ideje tartó konfliktus újabb fejezetéhez érkeztünk, ahol a versenyképesség és a kommunikációs hangnem került a középpontba.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter és a Magyar Nemzeti Bank közötti legutóbbi összetűzés a versenyképesség és a kommunikációs hangnem körül bontakozott ki. Nagy Márton szerint a jegybank nem képes az együttműködésre, és a médiában üzengetnek, ami méltatlan az intézményhez, és ennek felelőssége a jegybank vezetőségét terheli.

A konfliktusok a kormányzat és a Matolcsy György vezette jegybank között nem újkeletűek, többek között az infláció kezelése és a jegybanktörvény módosítása miatt is feszültségek alakultak ki korábban. Idén azonban úgy tűnt, hogy a helyzet javul, április elején Matolcsy György és Nagy Márton személyesen egyeztettek, ami után a kommunikáció felhőtlennek tűnt.

A versenyképesség terén azonban újabb nézeteltérések merültek fel. Nagy Márton minisztériuma egy 2030-ig szóló versenyképességi stratégiát dolgozott ki, amit az NGM el is juttatott az MNB-nek, de a jegybank szakemberei nem keresték a nemzetgazdasági minisztert vagy az NGM munkatársait a stratégia egyeztetése érdekében.

A jegybank egy elemzésben kritikával illette a kormány stratégiáját, amely szerint a makrogazdasági pálya nincs összhangban a gazdaságtörténeti realitásokkal és a hazánk gazdasági felzárkózásában azonosított kihívások jellegével. Az MNB szerint a stratégia elsősorban a gazdasági növekedés mennyiségi tényezőire fókuszál, a versenyképesség minőségi tényezőire és az intenzív növekedési modellre történő átállásra kevesebb hangsúlyt fektet.

Nagy Márton szerint a jegybank megfogalmazhat kritikát, de ezt a szakmai egyeztetéseken kellene megtenni. A miniszter hangsúlyozta, hogy őszintén törekedtek a monetáris és fiskális politika közötti kapcsolat javítására, és bár nem értenek egyet a jegybank kamatpolitikájával és a monetáris eszköztár működtetésével, mégsem terjesztik a médiában a kritikáikat.

Az Economx megkereste a jegybankot, hogy reagáljanak Nagy Márton kijelentéseire, de az MNB nem kívánt élni a lehetőséggel, és nem kommentálták a miniszter kijelentéseit.