Élelmiszeripari fejlesztések korszaka Magyarországon

A magyar élelmiszeripar jelentős előrelépésre számíthat a közelgő pályázati forrásoknak köszönhetően, amelyek történelmi és piaci zavarok után nyújtanak új lehetőségeket a szektor számára. Hollósi Dávid, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója a Portfolio AgroFood 2024 Konferencián beszélt arról, hogy a magyar élelmiszeripar nem maradt annyira le az uniós tagállamokhoz képest, mint azt sokan gondolják, annak ellenére, hogy az elmúlt száz évben több nagy csapás is érte az ágazatot.

Történelmi kihívások és jelenlegi lehetőségek

A magyar élelmiszer-gazdaság Trianon következtében elvesztette gyártókapacitásának jelentős részét, a második világháborúban pedig számos gyártóüzem pusztult el. A rendszerváltás idején az orosz exportpiac elvesztése további nehézségeket okozott.

Az új stratégia irányai

Hollósi Dávid szerint a magyar mezőgazdaságnak és élelmiszeriparnak a minőségi termékek előállítására és a brandépítésre kellene összpontosítania. A 2023-as év az állattenyésztés megerősödését hozta magával, ami új irányokat jelölhet ki a szektor számára.

A pályázati előkészítés fontossága

A konferencián elhangzott, hogy az Európai Unió élelmiszeripara a legfejlettebb, és Magyarországnak ezen a területen kell versenyeznie. Huber Balázs, a Magyar Államkincstár főosztályvezetője szerint a pályázatok megjelenése előtt érdemes elkezdeni az előkészítő tevékenységeket, mint a tervezést és a bankokkal való egyeztetést.

Kovács Zoltán, a Rekontir Cégcsoport ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a minőségi magyar élelmiszerek, mint a villányi vagy tokaji borok, nemzetközi piacokon való értékesítése fontos cél kell, hogy legyen. Ehhez pedig a tapasztalt tanácsadók segítsége elengedhetetlen.

A nemzeti bajnok program és a pályázatok jelentősége

Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára beszámolt a nemzeti bajnok program hamarosan induló jelentkezési szakaszáról, amelynek célja a hazai vállalkozások élvonalba kerülése. Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai főigazgató-helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy a pályázatok alapos elolvasása és a feltételekre való odafigyelés nélkülözhetetlen.