Az új szakmai irányelv szerint az alternatív dohánytermékek is károsak

Magyarországon minden harmadik ember dohányzik, és a május 31-ei dohányzásmentes világnap alkalmából bemutatott új egészségügyi irányelv szerint az alternatív dohánytermékek is veszélyt jelentenek az egészségre.

Az Európai Unióban a megkérdezettek 23 százaléka dohányzik rendszeresen, ami alacsonyabb az európai térségben a világátlagnál. Magyarországon a Felnőtt dohányzás felmérés 2019-es adatai alapján a felnőttek mintegy harmada, 29 százaléka dohányzik, a férfiak 34 százalékot, a nők 25 százalékot tesznek ki. Bogos Krisztina, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgató főorvosa szerint a magyar férfiak dohányzása csökkent, de a női dohányzók száma emelkedik, ami növeli a tüdőrák előfordulását is ebben a csoportban.

A cigaretta drágulása miatt 2010 óta három százalékponttal 21 százalékra csökkent az ezzel összefüggésbe hozható halálesetek száma Magyarországon, de évente még mindig 27 ezer ember hal meg dohányzással összefüggő kórállapotok miatt. A daganatok, légzőszervi-, szív- és érrendszeri betegségek, valamint a diabétesz kialakulásában a dohányzás kiemelkedő rizikótényezőnek számít.

Füstmentes illúziók

Az "Egészségügyi szakmai irányelv – a dohányzásról való leszokás támogatásáról" című dokumentum részletesen foglalkozik az alternatív dohánytermékek gyors terjedésével és veszélyeivel. Fényes Márta, tüdőgyógyász szakorvos és leszokástámogató szakember szerint az új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek fogyasztása növeli a rászokás kockázatát és függőséget okoz. Az e-cigaretta és a hevített dohánytermékek káros hatással vannak az érrendszerre, a légutakra és az immunrendszerre, növelik a nikotinmérgezés, az aeroszol toxicitás, az égési sérülések és a tüdőszövet-károsodás veszélyét.

Az átszokás nem vezet leszokáshoz

Fényes Márta kiemelte, hogy a nikotintartalmú termékek függőséget okozhatnak már pár hét alkalmi használat után, és az alternatív termékek használata átszokáshoz vezet, nem pedig leszokáshoz. A szakember által vezetett leszokástámogatás eredményesebb lehet, különösen a masszív dohányzás esetén, ahol a nikotin és a szokás függősége miatt krónikus betegségről van szó. A leszokást támogató terápia sikeres lehet, ha a dohányos motivációja erős, és a magatartásterápiát gyógyszerekkel egészítik ki.

Hova lehet fordulni?

A leszokástámogatásban fontos szerepet kapnak az egészségügyi ellátórendszer szereplői, mint a háziorvosok és a járóbeteg ellátók. Országszerte 15 helyszínen lehet tüdőgondozóhoz fordulni, és 105 helyszínen elérhető egészségfejlesztési irodákban is lehet segítséget kérni. Ingyenesen hívható zöld számokon keresztül öt alkalmas tanácsadásra van lehetőség, ahol évente ezer hívásból 40 százalék kezdi meg a programot, és 16 százalék jár sikerrel. Hepfné Nagy Hajnalka, a kaposvári Prevenciós és Egészségfejlesztési iroda munkatársa szerint az erős dohányosoknál a család és a közvetlen környezet támogatása is szükséges a leszokáshoz.