Új kollégium épül a szegedi Science Parkban

Szegeden, a Science Park területén egy új kollégium építése kezdődik meg, amely modern létesítményekkel, többek között egy kétszintes tornateremmel és vendégszobákkal várja majd a diákokat.

A Szegedi Tudományegyetem által kiírt közbeszerzési pályázat eredményeként az U alakú, földszint plusz hat emeletes diákszálló a Science Parkban jön létre, a 4D Építész Stúdió Kft. által készített tervek alapján. A kivitelezés előtt álló Öthalmi Campus Kollégiumhoz kapcsolódóan a régi iskolaépületet is le kell bontani, és a két meglévő kollégiumépület fűtését, valamint melegvíz ellátását az új szálló gépészeti rendszeréhez kell csatlakoztatni.

A tervek szerint a kollégium 300 szobája közül 290 kétszemélyes, míg tíz háromszemélyes lesz, így összesen 706 főt tudnak majd elszállásolni. A vendégszobák száma 43, amelyekben 96 főt helyeznek el. A közösségi terek, konyha, étkező és tanulószobák az épület U alakjának töréspontjainál kapnak helyet.

Az új kollégiumban egy közel 4000 négyzetméteres, kétszintes többfunkciós tornacsarnok is helyet kap, amelyhez különböző kiszolgáló helyiségek, mint például szertárak és raktárak is csatlakoznak. Az épület mellett parkolókat és kerékpártárolót is terveznek.

A Science Park a ELI ALPS lézeres kutatóközpont körül bontakozik ki, ahol az egyetem 20 hektáron oktatási és kutatási céllal valósít meg beruházásokat. Az innovációs és tudományos park első létesítményét, a Szegedi Tudományegyetem Inkubátorházát már 2022-ben átadták, és a látogató- és konferenciaközpont, valamint campus épület megvalósítását is bejelentették, amelynek része lesz az Öthalmi Campus Kollégium is.

A Science Park projekt keretében infrastruktúra fejlesztés is zajlik, amely során 3,6 kilométernyi vízvezeték, 3,5 kilométernyi szennyvízvezeték, valamint térvilágítási hálózat épül ki, ezeket a munkálatokat a Colas Út Zrt. és a DÉLÚT Kft. végzi.