A 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság közeledtével: bemutatták az Eb-kalauzt

A magyar szurkolók számára nélkülözhetetlen útmutatóként aposztrofálja magát a Baumstark Tibor és Bán Tibor által írt Eb-kalauz, amely a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság kezdetére jelent meg. A könyvet a Budapesti Goethe Intézetben mutatták be, amelynek aktualitását a Németországban megrendezésre kerülő torna adja.

A kötet több mint 250 oldalon keresztül kínál érdekességeket és szubjektív elemekkel tűzdelt tartalmat, amely a nyári labdarúgó Európa-bajnokság iránt érdeklődők figyelmét hivatott felkelteni. A szerzők, akik a Spíler TV-nél dolgoznak, a régi hagyományokat szerették volna feleleveníteni, amikor minden Európa-bajnokság előtt készült egy magyar gondozású Eb-kalauz. Az utolsó ilyen kiadvány 2008-ban jelent meg.

Baumstark Tibor szerint a világ sokat változott azóta, az információk könnyebben hozzáférhetők, ezért fontosnak tartották, hogy a könyvben a puszta adatokon túlmutató történeteket is megosszanak az olvasókkal. Bán Tibor hozzátette, hogy egy tömör, fogyasztható és élvezhető kötetet próbáltak létrehozni, amely az adott csapatok meccsei előtt gyorsan áttekinthető alapinformációkat és taktikai ismertetőket nyújt.

A könyvben számos praktikus információ mellett olyan érdekességek is helyet kaptak, mint például egy legendás játékos, akinek a nevét hazájában ki sem szabad mondani, vagy egy szövetségi kapitány, aki kávékereskedőként dolgozott.

Galambos Ádám, a kiadó vezetője szerint a magyar válogatott megérdemli, hogy ne csak egy magazinnal emlékezzenek meg a tornáról, hanem egy alaposabban összeállított könyvvel.

A magyar válogatott esélyeit latolgatva Hrutka János, aki játékosként Németországban is megfordult és az Indexen publikál, kiemelte, hogy a csoportriválisok mindegyike több topligás játékossal rendelkezik, de Skóciát nem sorolják egyértelműen a magyarok elé. A Svájc elleni első meccs nehéz lehet, de Marco Rossi személyében van egy olyan szakember, aki képes lehet meglepetést okozni.

A csoport harmadik helye és a továbbjutás elérhető lehet a magyar válogatott számára, de a pódiumon ülő trió nem értett egyet abban, hogy Svájc vagy Skócia megelőzésére van-e nagyobb esély. Bán Tibor szerint a skótokat alábecsülni nagy hiba, mivel képesek csapatként küzdeni.

A csoportkör utolsó magyar érdekeltségű mérkőzése után kiderül, hogy milyen eredményeket ér el a magyar válogatott. Baumstark szerint a klubfoci felé tolódott világfutball miatt az Eb-felkészülésre kevés idő jut, ami csökkentheti a válogatottak közötti különbségeket.

Európa-bajnokság 2024, az A csoport teljes programja

1. forduló

  • június 14., München, 21.00: Németország–Skócia
  • június 15., Köln, 15.00: Magyarország–Svájc

2. forduló

  • június 19., Stuttgart, 18.00: Németország–Magyarország
  • június 19., Köln, 21.00: Skócia–Svájc

3. forduló

  • június 23., Stuttgart, 21.00: Skócia–Magyarország
  • június 23., Frankfurt, 21.00: Svájc–Németország