Vegetációs időszakban vágnának ki több tucat fát a Rómain

Az óbudai Római-part egyik utcájában a vegetációs időszakban tervezik több tucat fa kivágását, ami ellen a helyi lakosok és civilek demonstrálnak. A fák védelmében szervezett Facebook csoport ma délután tiltakozó akciót hirdetett.

Az önkormányzati kampány hevében kerülne sor a Római-part egyik Duna-parttal szemközti utcájában lévő fasor megtizedelésére. A civilek a "Óvjuk meg a Római-part szépséges fáit!" nevű Facebook csoport keretében szerveznek demonstrációt, hogy megakadályozzák a Római-fürdő védett, több mint 100 éves gesztenye fasorának kivágását.

A Rozgonyi Piroska utcában található 184 fából 35-öt tervez kivágni a Főkert, mivel balesetveszélyes állapotot azonosítottak náluk. Óbuda-Békásmegyer korábbi polgármestere szerint az elmúlt öt évben az önkormányzat jóváhagyásával 2619 fát vágtak ki a kerületben, ami a Városligeti fák egyharmadának megfelelő mennyiség.

A politikus arra kérte az óbudai városvezetést, hogy lépjenek fel a fővárosi főtájépítésznél, és állítsák le a kivágást. Bardóczi Sándor, a Fővárosi Önkormányzat tájépítészeti osztályvezetője szerint a Főkert a fák állapotát vizsgálta, és a balesetveszélyes fákat időben ki szeretnék szűrni. A Főkert a demonstrálók akciójához hasonlóan csütörtökre helyszíni bejárást hirdetett, ahol minden egyes fát személyesen is meg lehetett nézni, a favizsgálók pedig elmondták, melyikkel mi a probléma.

A helyi favédő civil szervezet, a "Maradjanak a fák a Rómain" képviselője, aki jelenleg az óbudai önkormányzat Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottságában dolgozik, röviden csak annyit közölt, hogy az életciklusuk végéhez érő fák veszélyt jelenthetnek.

A Magyar Madártani Egyesület (MME) felhívta a figyelmet arra, hogy a madarak költési időszakában, március 15. és augusztus 15-e között nem ajánlott a fák kivágása. Az MME szóvivője, Orbán Zoltán szerint a Főkert korábban vállalta, hogy a kivágásokat lehetőség szerint a költési időszakon kívül végzi, és nagyobb volumenű kivágás esetén értesíti az egyesületet. Gesztenyefasorok esetében akár két tucat faj – köztük a védett denevérek, füles kuvik, fekete rigó, erdei pinty, macska bagoly, továbbá különböző harkályfajok – is fészkelhetnek. Múlt héten a Rozgonyi Piroska utcában kizárólag egy elhagyott fészket találtak a fákon.

A ma délutáni esemény előtt Bús Balázs, a kampány miatt a szakmai vita ellehetetlenüléséről beszélt, és azt javasolta, hogy a fák sorsáról szóló végső döntést a június 9-ei választások utánra halasszák. Azt is elárulta, hogy nemrégiben az önkormányzat által ingatlanhasznosítási célból egy teniszpálya építésére átadott 6900 négyzetméteres területen vágtak ki megközelítőleg 100 fát a Kossuth Lajos Üdülőparton.