A fiatalok több mint ötöde képtelen takarékoskodni

A K&H ifjúsági index adatai szerint a fiatalok több mint ötöde, pontosan 22 százaléka nem képes megtakarításokat képezni, míg a többség, 78 százaléka rendszeresen vagy alkalmanként félretesz. A felmérés azt is kimutatta, hogy a takarékoskodó fiatalok átlagosan már 109 ezer forintot halmoztak fel, ezzel átlépve a hat számjegyű tartományba.

Sok fiatal igyekszik előre gondoskodni a jövőjéről, és ennek érdekében takarékoskodik. Az idei első negyedévben a fiatalok 22 százaléka tesz félre tudatosan a hónap elején, míg a hónap végén felhalmozott összeget 16 százalékuk rakja el. Azonban ez azt is jelenti, hogy legalább ötödük egyáltalán nem tud megtakarítani.

Javulás hosszabb távon

Rammacher Zoltán, a K&H Lakossági ügyfél szegmens marketing vezetője szerint az elmúlt években nem történt változás azok arányában, akik nem tudnak takarékoskodni, hiszen ez az arány átlagban 22 százalék körül mozgott. Ugyanakkor a tavalyi magas infláció fényében mégis pozitívumként értékelhető, hogy nem nőtt a megtakarításról lemondó fiatalok száma.

A felmérés szerint a banki kapcsolattal rendelkező fiatalok 14 százaléka használt valamilyen megtakarítási szolgáltatást, az állampapír és a lekötött betét a legnépszerűbbek közöttük, ezt 5-5 százalékuk említette. A megtakarítási számla 4 százalékuknál van. A megtakarítással rendelkezők közel negyede általános tartalékot képez, míg a legnagyobb rész, 43 százalékuk lakásvásárlást tűz ki célul, de az autóvásárlás és az utazás finanszírozása is népszerű cél.

A K&H ifjúsági index a 19–29 éves fiatalok elégedettségét és jövőbeli várakozásait vizsgálja több területen, mint például a lakhatás, munka, előrelépési lehetőségek, oktatás, egészség és család. Az indexet a K&H Egészséges Társadalomért Alapítvány megbízásából készítették, és a felmérésben 300 fő vett részt, akik reprezentálják a magyarországi 19–29 éves városi lakosság összetételét.