Hat tipp az egészséges memória megőrzéséhez

Ahogy az ember idősödik, sajnos elkezd romlani az emlékezőképessége is, de Richard Restak, a George Washington egyetem neurológus professzora szerint ezt megelőzhetjük némi odafigyeléssel.

A több mint 20 könyvet jegyző szakember évtizedek óta foglalkozik az emlékezetproblémákkal küzdő páciensekkel. Legújabb könyvében, amely a "The Complete Guide to Memory: The Science of Strengthening Your Mind" címet viseli, Restak arra hívja fel a figyelmet, hogy az emlékezetproblémák nem feltétlenül a kor velejárói, és számos módszer létezik az agyunk jó kondícióban tartására. A könyvben tíz olyan problémát is azonosít, amelyekkel az emlékezőképességünket rombolhatjuk, de szerencsére van megoldás a memória megőrzésére is. Íme néhány tipp a neurológustól!

Figyeljünk oda!

A figyelmetlenség a memóriazavarok egyik legfőbb oka. Amikor a fókuszunk megosztott, az agyunk nem raktározza el megfelelően az emlékeket. Restak szerint a figyelemmel kapcsolatos memória problémákra a legjobb megoldás, ha vizualizáljuk az új információt, például egy név esetében képet társítunk hozzá.

Olvassunk sokat!

A regények olvasása kiválóan megtornáztatja az agyunkat, mivel új világokat és karaktereket kell felépítenünk a fejünkben, és ezekre hosszú oldalakon keresztül kell emlékeznünk. Restak szerint a fikciós irodalom segít formában tartani az agyunkat.

Játsszunk!

A sakk és a memóriát igénylő kártyajátékok mellett Restak a barkochba játékot ajánlja, amely során a játékosoknak igen-nemmel megválaszolható kérdésekkel kell kitalálniuk a másik fél által gondolt tárgyat, személyt, állatot vagy helyet. Ez a játék különösen jótékony hatással van az emlékezőképességre.

Tudatosan használjuk a technológiát!

A túlzásba vitt telefonozás negatív hatással lehet az emlékezőképességre. A telefonon tárolt információkat nem tudjuk igazán megjegyezni, és a technológia elvonja a figyelmünket, ami akadályozza az emlékek elraktározását.

Mindennapi gyakorlatok

Restak azt tanácsolja, hogy próbáljuk meg memorizálni a bevásárlólistánkat, és csak emlékezetből vásároljunk. A rendszeres főzés és a receptek memorizálása is remekül javítja az emlékezőképességet. Egy 2020-as kutatás szerint a GPS helyett az emlékezetből történő tájékozódás is segíthet megőrizni a térmemóriát.

A mentális egészség kulcsfontosságú

A hosszú ideig tartó szomorúság és letargia ronthatja a memóriát. Restak szerint az emlékezettel kapcsolatos problémák jelentős része mögött gyakran a depresszió áll, és a depresszió kezelése gyakran helyreállítja a memóriát is.

Bátran forduljunk orvoshoz!

Nem minden memóriazavar jelent problémát, de ha olyan dolgokat felejtünk el, mint például a saját lakcímünket, az aggodalomra adhat okot. Restak azt javasolja, hogy ilyen esetekben konzultáljunk szakorvossal.