Tehenek fertőzhettek embereket madárinfluenzával

Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) szerint a H5N1 madárinfluenza vírusa tejelő tehénről terjedhetett át emberre, ez pedig a második ilyen eset lehet az Egyesült Államokban, amely tejgazdasághoz köthető.

Az eseteket az Egyesült Államokban regisztrálták, ahol a kórokozót idén márciusban először szarvasmarhákban észlelték, és azóta a tejben is kimutatták. A szakértők szerint a pasztőrözött tej fogyasztása nem jelent veszélyt az emberekre. A fertőzések a tejgazdaságokban dolgozó személyekhez köthetők, az első eset Texasban, a második pedig Michiganben történt, mindkét betegnél szemtünetek jelentkeztek.

A CDC jelenleg is vizsgálja a michigani betegtől származó vírus genetikai összetételét, és bár a madárinfluenza által okozott szemfertőzés pontos mechanizmusa nem ismert, feltételezhető, hogy a vírust tartalmazó folyadékok, például a tej, okozhatják a fertőzést.

A madárinfluenza lakosságra való átterjedésének kockázatát a CDC továbbra is alacsonynak tartja, de a szakértők szerint szórványos esetekre lehet számítani a jövőben. A fertőzött állatokkal dolgozók és a vírusnak potenciálisan kitett személyek számára az amerikai járványügyi hivatal ajánlásokat adott ki.

A H5N1 vírus nem csak a madárvilágban okozhat felfoghatatlan károkat, hanem emlősökben is jelen van, és bizonyos fajokat elpusztíthat. Az embereket is megbetegítheti, de a fertőzés általában nem halálos kimenetelű.