Új lehetőségek a társasházi naperőművek számára

Az energetikai szabályozási tesztkörnyezet megnyithatja az utat a társasházi napelemes rendszerek számára, hogy egyszerűbb és költséghatékonyabb mérési, valamint elszámolási megoldásokat tesztelhessenek – figyelmeztet a Magyar Természetvédők Szövetsége közleményében.

A Magyar Természetvédők Szövetsége emlékeztet arra, hogy a szabályozási tesztkörnyezetről szóló MEKH rendelet tervezete már több mint egy éve elkészült, de még mindig nem került kihirdetésre. A villamos energiáról szóló törvény lehetővé teszi a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal számára, hogy 2022. szeptember 1-jétől energetikai szabályozási tesztkörnyezetet működtessen, de a rendelettervezet még nem látott napvilágot. A szövetség, mint az egyik első energiaközösség és a Közösségi Energia Szolgáltató alapítója, sürgeti a tesztkörnyezet bevezetését és arra kéri az Országgyűlést, hogy lépjen fel ennek érdekében.

A közlemény kiemeli, hogy a társasházi naperőművek elterjedése több előnnyel is járna:

  • A társasházakban élők eddig nem részesülhettek a napelem-boomból, pedig a társasházak tetején lévő naperőművekben megtermelt villamos energia valószínűleg napközben felhasználódna, így nem terhelné a közcélú hálózatot.
  • A bruttó elszámolás bevezetése az önfogyasztást ösztönözné, ami egy társasházban könnyen megvalósítható lenne, ha a közös mérő mellett a lakások és üzlethelyiségek mérőin is jóváírható lenne a termelt energia.

Szalkai Lőrincz Ágnes, a szövetség közösségi energia munkatársa szerint a társasházi naperőművek elterjedése lehetővé tenné, hogy a társasházban élők aktív résztvevőivé váljanak a zöld energia átmenetnek.

A szabályozási tesztkörnyezet szükségességét a következőkkel indokolják:

  • A tesztkörnyezet újszerű energetikai megoldások kipróbálását tenné lehetővé.
  • A bruttó elszámoláshoz szükséges okosmérők telepítése jelentős költséget jelentene, ha minden fogyasztónál szabványos mérőhelyet kellene kialakítani.
  • Az egyetemes szolgáltatást nyújtó áramszolgáltatók elszámolási rendszereinek fejlesztése több évet venne igénybe, de alternatív elszámolási megoldásokkal ez kiváltható lenne.
  • A sikeres kísérleti projektek új szabályozás alapjait képezhetnék, elősegítve a társasházi naperőművek széleskörű elterjedését.

Kovács Bence, a szövetség közösségi energia szakértője szerint a MEKH a társadalmi egyeztetés során jelezte, hogy bizonyos témákban hirdetnék meg a tesztkörnyezetet, és a társasházi villamosenergia-megosztás lehetne az egyik ilyen téma.

Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke és a Közösségi Energia Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője hozzátette, hogy a MEKH-nek, mint a Kormánytól független szabályozó hatóságnak, beszámolási kötelezettsége van az Országgyűlés felé. Fontos, hogy az Országgyűlés számon kérje a MEKH-t a még ki nem hirdetett rendelet miatt.