Páros biciklizés segíthet a Parkinson-kóros betegeknek

Egy friss tanulmány szerint a tandemkerékpározás javíthatja a Parkinson-kóros betegek és gondozóik fizikai, érzelmi és mentális állapotát, ezáltal hozzájárulva az életminőségük növekedéséhez.

A Parkinson-kór, más néven reszkető bénulás, egy lassan előrehaladó, degeneratív idegrendszeri betegség, mely jelenleg gyógyíthatatlan, de kezelhető. A betegség világnapját James Parkinson születésnapján, április 11-én tartják meg minden évben.

Jennifer Trilk, a Dél-Karolinai Egyetem Greenville-i Orvosi Iskolájának munkatársa elmondta, hogy egy egyedülálló kerékpáros program, amely a Parkinson-kórban szenvedő embereket és gondozó partnereiket párosítja, javíthatja mindkét fél jólétét.

A kutatás során kilenc Parkinson-kóros beteg és gondozó partnerük nyolc héten át hetente kétszer vett részt tandemkerékpározásban, egy virtuális valóságplatform segítségével. A résztvevők teszteket töltöttek ki a program előtt és után, melyek a mindennapi élet nehézségeire, a betegség súlyosságára és előrehaladására, valamint a járási sebességre fókuszáltak.

Az eredmények pozitívak voltak: a Parkinson-kóros betegek életminősége, mozgékonysága, motoros képességei és járási sebessége javult, utóbbi másodpercenként 0,27 méteres növekedést mutatott. A rugalmasság terén nem tapasztaltak javulást a betegek körében, azonban a gondozók igen, akik a program után kevésbé voltak depressziósak.

Trilk hozzátette, hogy a gondozók gondozása is fontos, ezért is vonultak be őket a programba. A kutatás célja az volt, hogy feltárják a tandemkerékpározás hasznosságát, és a jövőben további, nagyobb létszámú vizsgálatokkal kívánják megerősíteni az eredményeket.

Olyan hírességek, mint Ozzy Osbourne, Michael J. Fox és Neil Diamond is küzdenek a Parkinson-kórral.