Szentkirályi Alexandra: A köztér nem vécé, a villamos nem hajléktalanszálló, és Budapest „a csőd szélén tántorog”

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje, a Mandinernek adott interjúban beszélt arról, hogy szerinte sok a tennivaló a fővárosban, és készen áll arra, hogy ebben élen járjon, miközben Budapest „a csőd szélén tántorog”.

Szentkirályi Alexandra a Mandinernek adott hosszú interjújában kifejtette, hogy a Fidesznek világos elképzelése van Budapest jövőjéről, és hogy a főváros fejlődésének motorja szeretne lenni. Az interjúban több témát is érintett, többek között a hajléktalankérdést, a turizmust és a közlekedést.

A jelölt szerint a köztér és a tömegközlekedési eszközök nem helyettesíthetik a hajléktalanszállókat, és a jelenlegi főpolgármester, Karácsony Gergely nem kezeli megfelelően ezt a problémát. Szentkirályi Alexandra hangsúlyozta, hogy rendpárti főpolgármester szeretne lenni, és úgy véli, hogy a rend iránti igény politikai hovatartozástól függetlenül megvan a budapestiekben. A hajléktalanok ügyét humánusan, de rendpárti módon kezelné, és példaértékűnek nevezte Tarlós István korábbi munkáját ezen a területen. Megválasztása esetén a köztisztaságra szánt források megduplázását, városgondnoki rendszer felállítását ígérte.

A turizmus kapcsán úgy fogalmazott, hogy a mennyiségi turizmustól el kellene mozdulni a minőségi turizmus irányába, és több olyan turistát szeretnének látni a városban, akik értékelik a magyar kultúrát és gasztronómiát. A közlekedéssel kapcsolatban pedig úgy vélekedett, hogy nem a tiltásokkal kellene rávenni az autósokat a kocsik letevésére, és kritizálta az aktuális városvezetést, amiért szerinte szétvernék Budapest közlekedését.

Szentkirályi Alexandra szerint Budapest kulturálisan is a magyarság központja, emellett gazdasági erejét tekintve is kiemelt jelentőségű, és az Orbán-kormány sok fejlesztést hajtott végre a fővárosban, mint például a Városliget, az Opera, a Nemzeti Táncszínház fejlesztése és a négyes metró befejezése. Azonban Karácsony Gergelyt azzal vádolta, hogy a 2019-ben meghirdetett hosszabb távú programjának mintegy háromnegyedét nem valósította meg, és "pofátlanul a választók arcába hazudott".

Amikor arról kérdezték, hogy hajlandó lenne-e vitázni az ellenfeleivel, Szentkirályi Alexandra azt válaszolta, hogy nagyon várja a vitát, különösen, ha Gyurcsány Ferenc ül vele szemben. Hozzátette, hogy Gyurcsány Ferenccel vitázna, mert "ha az embernek romlott ételt adnak az étteremben, akkor nem a felszolgálóval, hanem a szakáccsal vitatkozik, és a budapesti menüt Gyurcsány Ferenc főzte meg, hiába Karácsony tálalja". Szentkirályi Alexandra szerint most a Városházát Gyurcsány Ferenc emberei irányítják, és vele, mint főpolgármester-jelölttel minden budapesti jól járna, mert a bukott politikusokat hozzáértő, tapasztalt emberekre cserélné.

A Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje ismét bírálta a közlekedési és köztisztasági helyzetet, és "ingfelgyűrős munkára" számít, mert ugyanaz vár rá, mint 2010-ben, a Demszky-éra után Tarlós Istvánra. Szerinte eljött az ideje az általa fáradtnak tartott Karácsony Gergely nyugdíjazásának. A kormánypárti politikus szerint Karácsony az, aki nem fogadta el a kormány kinyújtott kezét, és "rémképeket épít", amelyek ordítanak az ellentmondástól.