Így lehetne megállítani Oroszországot

Több mint két évvel azután, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát, a Nyugat még mindig nem rendelkezik egységes stratégiával, pedig Ukrajnának sürgősen szüksége van a támogatásra.

Az orosz megszállás után több mint két évvel a Nyugat még mindig nem alakított ki egységes stratégiát, annak ellenére, hogy fegyvereket és lőszereket szállított Ukrajnának, amelyekre nagy szüksége van az országnak. A hatékony stratégia kialakításához a nyugati kormányoknak közös célokat kell kitűzniük, amelyek között szerepel Ukrajna területi integritásának helyreállítása, Oroszország háborús jóvátételre kényszerítése, az elkövetett háborús bűnök kivizsgálása és az orosz csapatok által deportált ukránok visszatérése.

A Nyugatnak nem szabad továbbra is csak ígéreteket tennie, hanem aktívan támogatnia kell Ukrajnát, beleértve az orosz stratégiai és katonai eszközök elleni csapásokat is. A történelem során a katonai vereségek gyakran vezettek reformokhoz és vezetőváltáshoz Oroszországban, és ez most is így lehet. A Nyugatnak üdvözölnie kellene egy olyan forgatókönyvet, amely a jelenlegi orosz rezsim bukásához vezet.

A Nyugatnak a gyors és hatékony katonai támogatás mellett döntő fontosságú a légifölény megszerzése, a megfelelő légvédelem biztosítása, és a Krím stratégiai jelentőségének felismerése. A Kercsi-szoros hídjainak lerombolása is fontos lépés lehetne Ukrajna számára.

A háborús jóvátétel érdekében a Nyugatnak le kellene foglalnia az orosz jegybanki tartalékokat, és évente 100 milliárd dollárt kellene biztosítania Ukrajnának katonai támogatásként, a polgári kormány finanszírozására és humanitárius segélyként. A nyugati szankciókat meg kell erősíteni, és a vámokat az összes orosz importra ki kell terjeszteni.

A Multilaterális Exportellenőrzési Koordinációs Bizottság (CoCom) újraalakításával az érzékeny termékek exportjának hatékonyabb ellenőrzése biztosítható. Az egyéni szankciókat is össze kell hangolni, és a szankciókat alkalmazó országoknak hasonló szabályokat kellene követniük.

Végül, az EU-nak csatlakozási tárgyalásokat kellene kezdenie Ukrajnával, és a NATO-nak hivatalos meghívót kellene küldenie Ukrajnának a tagságra. A Nyugatnak példát kellene vennie Dániától és a balti államoktól, és minden lehetséges módon támogatnia kellene Ukrajnát.

: Copyright: Project Syndicate, 2024. www.project-syndicate.org