Spanyolország turisztikai rekordjai és kihívásai

Spanyolországban a turizmus virágzik, hiszen az ország tavaly rekordszámú, több mint 85 millió külföldi turistát fogadott, ami jelentős, 13 milliós növekedést jelent az előző évekhez képest.

Az ENSZ turisztikai ügynökségének szerdán közzétett adatai alapján Spanyolország 2023-ban új csúcsot ért el a turisták számában. A Financial Times beszámolója szerint az ibériai ország versenyben áll Franciaországgal a világ első számú turisztikai célpontja címért.

2017-ben Spanyolország megelőzte az Egyesült Államokat, ezzel a világ második leglátogatottabb országává vált. A párizsi kormány azonban nem marad tétlen, hiszen Franciaország továbbra is "a világ vezető turisztikai célpontjaként" hirdeti magát, tavaly pedig 7 millió fővel növelte a látogatók számát, ezzel elérve a 100 milliót.

A turizmus Spanyolország GDP-jének 12-13 százalékát teszi ki, azonban a külföldi turisták nagy száma nem mindenki számára okoz örömet. Egyes társadalmi rétegekben "turizmus-fóbia" alakult ki, és az ellenérzések miatt helyi önkormányzatok idegenforgalmi adók bevezetésével, tiltásokkal és az Airbnb korlátozásával reagáltak.