Tűzesetek sora sújtja a Novo Nordisk gyógyszergyártót

Múlt héten két tűzeset is érintette a dán Novo Nordisk gyógyszergyártó vállalatot, először a Kalundborgi gyártási központjukban, majd a Bagsvaerdben található irodaházukban.

A Kalundborgi gyártási központban történt tűz egy építkezésen kezdődött, amely a vállalat szóvivője szerint nem befolyásolja a meglévő termelést, és optimisták, hogy a gyártási ütemtervekre sem lesz hatással. A dán rendőrség tájékoztatása alapján a tűz egy szellőzőakna közelében robbant ki.

A Novo Nordisk, amely Európa legnagyobb vállalata, jelentős beruházásokat hajt végre Kalundborgban, körülbelül 6 milliárd dollár értékben, hogy kielégítse a Wegovy súlycsökkentő és az Ozempic cukorbetegség elleni gyógyszerek iránti növekvő keresletet.

A második tűzeset a Bagsvaerdben található irodaházukban történt, ahol a tűz az épületen kívül kezdődött. A tűzoltóság erős tüzet próbál megfékezni, és azon dolgoznak, hogy megakadályozzák annak továbbterjedését. A Novo Nordisk szóvivője szerint itt is gyorsan megkezdődött az oltás, de további részleteket nem közöltek arról, hogy a tűz átterjedt-e más épületekre.

A tűzesetek okát és a károk mértékét egyelőre nem ismertették, de a vállalat és a hatóságok folytatják a helyzet értékelését és a szükséges intézkedések megtételét.