Romániai medvebörtön építése

Romániában rehabilitációs központot alakítanak ki a lakott területeken problémát okozó barnamedvék számára, Brassó közelében. A Tömös-völgyben (Valea Timisului) létrejövő, 61,18 hektáron elterülő létesítmény a dél-erdélyi nagyváros térségében épül, egy Brassó önkormányzatának tulajdonában lévő területen.

A projekt építkezése szerdán kezdődött el Mircea Fechet román környezetvédelmi miniszter jelenlétében. A román állami és a brassói erdészet, valamint az erdészeti kutatási és fejlesztési központ is részt vesz a központ létrehozásában.

A rehabilitációs központ megvalósítására 778 millió forint áll rendelkezésre, amelyből 505 millió forintot az építési költségekre fordítanak. A finanszírozás 85 százalékát az Európai Unió biztosítja, a fennmaradó részt pedig a román állam fedezi.

A létesítmény célja a barnamedvék védelme és rehabilitációja, és körülbelül száz egyed befogadására lesz alkalmas. Ide kerülnek majd azok a bocsok, bocsos anyamedvék és felnőtt hímek, amelyek a lakott területeken okoznak problémát, és amelyek deviáns viselkedése miatt nem helyezhetők át más térségbe.

Románia számos megyéjében jelentenek gondot a településekre bejáró medvék. Hargita megyében például az idei évben már több mint száz alkalommal kellett figyelmeztetni a lakosságot a védett állatok jelenléte miatt. Csíksomlyón a hatóságok szerdán három medvét lőttek ki, mivel a fiatal, kukázáshoz szokott nagyvadakat nem sikerült más módszerrel távol tartani a településtől, és veszélyeztették az emberek biztonságát.

Mircea Fechet szerint a Kárpátokban él az európai barnamedve-állomány több mint 40 százaléka, amelynek létszáma 6400-7200 egyed közöttire tehető. A tárcavezető úgy fogalmazott: „Románia bizonyította, képes kezelni Európa legnagyobb barnamedve-állományát”.