Rogán Antal most végképp kettétörte a valóságot

A kegyelmi botrány és Magyar Péter berobbanása után, amikor már úgy tűnt, hogy a magyar közélet megnyugszik, két új esemény borította fel a helyzetet: a szlovák miniszterelnök elleni merénylet és a két évvel ezelőtti orosz hekkertámadás folytatása. Ezek az események új kihívást és lehetőséget is jelentettek a kormányzati propagandagépezet számára, hogy visszaszerezzék az irányítást. A Fidesz hónapok óta keresi azt a csodafegyvert, amivel megnyerheti a kommunikációs csatát, és most minden csatornán azt sugallják, hogy aki nem Fidesz, az háborút akar.

A Robert Fico elleni merénylet kapcsán a fideszes kommunikáció azonnal reagált, még mielőtt sok információ állt volna rendelkezésre a támadóról és a támadásról. Azt állították, hogy a merénylet a békepártiak ellen irányult, és a globalisták háborúpárti uszításának eredménye. Kiderült azonban, hogy a merénylő valójában egy szélsőjobboldali, neonáci szlovák szervezet támogatója volt, és a "baloldali" jelző egy félrefordítás következménye.

Az orosz hekkertámadás ügye kényesebb a kormánynak. A Direkt36 korábban megírta, hogy az orosz titkosszolgálatok feltörték a magyar külügyminisztérium rendszerét, amit a kormány tagadott és "kampányhazugságnak" nevezett. A 444 cikkei azonban új bizonyítékokat hoztak arról, hogy a hekkertámadás valóban megtörtént, és a külügy tudott róla, sőt, már munkacsoportot is felállítottak a károk kezelésére, miközben nyilvánosan hazudtak róla. Szijjártó Péter fenyegetőzni kezdett, amikor szembesítették a bizonyítékokkal, és ismét a független sajtót vádolta.

Alternatív tények

A Fidesz a valóság tagadásába szállt be a lehető legmagasabb szinten. Orbán Viktor a Facebookon baloldalizálta Juraj Cintulát, bár a független sajtó már megírta, hogy ez csak egy félrefordítás. A posztot azóta sem korrigálták. Szijjártó Péter is azt állította, hogy az orosz hekkertámadás továbbra is egy kampányhazugság.

A Fidesz kommunikációs stratégiája az, hogy soha nem ismerik el, ha hibáztak, és soha nem védekeznek, csak támadnak. Így kerültek abba a helyzetbe, hogy Cintula csak azért is baloldali, és az orosz hekkertámadás csak azért is kampányhazugság, még akkor is, ha mindenki tudja, hogy nem így van.

Előre a trumpi úton

A Fidesz hasonló helyzetben volt már korábban is, de most ennyire messzire és látványosan még sosem távolodtak el az igazmondástól. Az amerikai közélet és belpolitika nyolc éve nem tud mit kezdeni azzal, hogy Donald Trump gyakorlatilag folyamatosan hazudik. Trump máig állítja, hogy a demokraták elcsalták a 2020-as elnökválasztást, annak ellenére, hogy semmilyen bizonyíték nem került elő. A Fidesz most ugyanezen az úton indult el.

A közösségi médiás kommentfolyamokban a fideszes kommentelők általában nem hoznak érveket, hanem személyeskednek és verbálisan agresszívak. A pszichológia ezt a kognitív disszonancia redukciójának nevezi, ami most a Fidesz egyik legfontosabb szövetségesévé vált a választási kampányban.

Lehet, hogy a Fidesz rájön, hogy túl messzire mentek, és megpróbálják agyonhallgatni a témákat. Az alternatív Fidesz-valóság építése azonban olyan trendnek tűnik, ahonnan már nincs visszaút. Ebben az univerzumban mindenki, aki nem Fidesz, baloldali, háborút akar, és a magyarság ellen dolgozik. Ez csapdahelyzetet teremt az ellenzéknek, hiszen nehéz nem reagálni az ilyen vádakra.

A Fidesz kommunikációs stratégiája leszűkítheti a célközönséget. A kemény magot az alternatív tényekkel lehet tüzelni, de a közéletet csak távolról követők is vevők lehetnek az ilyen üzenetekre. A kettő közötti réteget azonban mintha elengedné a Fidesz, ami lehetőséget adhat az ellenzéknek, ha ki tudják használni.