Rene Benko a parlament előtt

Az osztrák parlament bizottsági meghallgatásán vett részt Rene Benko, a Signa ingatlanbirodalom alapítója, ahol a korábbi kormányzati kedvezményekkel kapcsolatos ügyek kerültek terítékre. A Signa cégcsoport az európai ingatlanpiaci válság egyik legnagyobb áldozataként küzd a túlélésért.

Rene Benko, a Signa ingatlanbirodalom alapítója, az osztrák törvényhozók kérdéseire válaszolt egy parlamenti bizottsági meghallgatáson. A vita során Kai Jan Krainer, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SPO) képviselője egy "Roma" nevű hajóról érdeklődött, amelyen állítólag 2017-ben az OVP miniszterei tartózkodtak. Benko megerősítette, hogy cégük gyakran bérelte a jachtot, de nem tudta megerősíteni a miniszterek jelenlétét.

A meghallgatás során Benko többször is konzultált ügyvédjével, mielőtt válaszolt volna a kérdésekre. Az SPO és a Szabadságpárt által létrehozott bizottság célja az volt, hogy kiderítse, milyen kedvezményeket nyújtottak az OVP kormánytagjai a milliárdosnak, különösen a COVID-19 járvány idején nyújtott támogatások kapcsán. Az OVP azonban cáfolja a vádakat.

Ellenzéki pártok szerint Benko közel állt az OVP korábbi vezetőjéhez, Sebastian Kurzhoz. Benko elmondása szerint 2017-ben Kurzt vendégül látták egy partin a Garda-tónál, és 2023-ban elküldte Kurznak két jegybanki tisztviselő önéletrajzát.

Benko a válaszadást gyakran a folyamatban lévő bűnügyi nyomozásra hivatkozva tagadta meg. Ügyészek csalás gyanúja miatt indítottak ellene nyomozást, és gyanúsítottja lett egy kiterjedt korrupciós vizsgálatnak is, ami Sebastian Kurz 2021-es lemondásához vezetett.

A Signa cégcsoport jelentős mértékben támaszkodott tőkeáttételekre a korábbi alacsony kamatkörnyezet idején, azonban az emelkedő kamatlábak miatt fizetésképtelenséget jelentett, ami az ingatlanpiaci visszaesés egyik legnagyobb áldozatává tette a céget Európában.

: Forrás: Reuters