A magyar gazdagok kamatprémiuma

A magyar lakosság pénzügyi megtakarításai az idei év első negyedévében rekordmagasságot értek el, ami éves szinten körülbelül 14 ezer milliárd forintos vagyonnövekedést jelent. Az Azénpénzem.hu által az MNB statisztikái alapján közölt adatok szerint ez azt jelenti, hogy egy év alatt minden magyar család átlagosan közel 3,5 millió forinttal gazdagodott, a háztartásokra jutó megtakarítások átlaga pedig 25,5 millió forintra rúg, hitelekkel együtt is számolva közel 22 millió forintot tesz ki.

Azonban a portál kiemeli, hogy ezek az átlagok megtévesztőek lehetnek, mivel a magyarok többsége továbbra is nehezen él meg a fizetéséből. A megtakarítások növekedése egy szűk réteghez köthető, ahol az egy százalék szinte minden vagyonnövekedést magáénak tudhat. A leggazdagabbak szolgáltatói emiatt emelték meg azt a pénzügyi határt, amely felett hajlandóak ügyfelekkel foglalkozni.

A cikk részletezi, hogy a vagyonnövekedés egyik forrása a Babakötvény lehet, amelynek kamata 2023. december 1-jétől 17,5 százalékra emelkedett. Egyesek akár egymilliárd forintot is fektettek ebbe a konstrukcióba, ahol egy év kamata megegyezhet egy átlagos, havi nettó 365 ezer forintot kereső dolgozó 40 éves aktív munkaidejében elért jövedelmével.

A portál felhívja a figyelmet arra is, hogy az állampapírok után fizetett kamatok a költségvetést terhelik, tehát közvetetten mindenki zsebéből a leggazdagabbakhoz áramlik a pénz.