Kiszúrta magának a legsebezhetőbbet, és főhőst csinált belőle

A napokban magyarul is megjelent a Pulitzer-díjra jelölt Rebecca Makkai új regénye, a Lenne pár kérdésem. A kortárs elemekkel operáló, ugyanakkor univerzális, társadalom- és rendszerszintű problémákat (rasszizmus, erőszak, szexizmus) is boncolgató thrillerről a szerzővel beszélgettünk.

A Lenne pár kérdésemet (I Have Some Questions for You) a Goodreads könyves fórum 2023-ban beválogatta az év legjobb thrillerjei közé, a regény azonban alulmaradt a szavazáson, 24 636 vokssal a kilencedik helyen zárt a Goodreads Choice Awards-on. Ennek ellenére – és persze a szerző személye miatt – egy olyan kötetről beszélhetünk, amelyet sokan vártak, és amelytől sokat vártunk. 

Annak ellenére, hogy a történet fele a múltban játszódik, és visszaemlékezéseken át mutatja be az eseményeket, egy borzasztóan XXI. századi műről beszélhetünk, pláne a témaválasztást illetően. Bűnügyi podcastok, me too, rasszizmus, minden, ami szem-szájnak ingere.

Az összes téma előkerül, amivel 2024-ben az átlagolvasó érzékenyítése a cél, bár a szerző inkább az ellentétét éri el a sok megosztó elemmel, paradox módon kiöli az aktualitást az amúgy modern regényből, merthogy hamar kiderül, az említett problémák sok-sok évvel ezelőtt ugyanúgy tragédiákat okoztak, emberéleteket tettek tönkre, sorsokat változtattak meg, mint a jelenben. És ez az igazi katasztrófa...

A főszereplő, a sikeres egyetemi tanár és podcaster Bodie Kane visszatér abba a New Hampshire-i bentlakásos iskolába, ahol korábban megölték a szobatársát, Thaliát. Bár az interneten heves vita zajlik a lány halálának körülményeiről és az elítélt, Omar Evans segédedző bűnösségéről, Bodie jobbnak látja nem feszegetni a dolgokat. Miután azonban visszahívják tanítani a gimnáziumba, a főhős késztetést érez az ügy feltárására, a hibák leleplezésére, és hamar megkérdőjelezi a történteket, valamint jelenkori énjét is. 

Az interjúban többek között szó esik a bűnügyi podcastokról, a történet hátteréről, az érzékenyítő témák fontosságáról, a Pulitzer-jelölés hatásáról, valamint Rebecca Makkai következő regényéről is.

Rebecca Makkai elmondta, hogy sokáig igazi bűnügyi podcast-hallgató volt, megannyi podcastot hallgattam, amíg a könyvet írtam, de a legtöbbre azóta ráuntam. A cselekmény teljesen fiktív, nincs olyan alapja, ami velem vagy egy ismerősömmel megtörtént volna. Nem gondolok az átélhetőségre vagy a közönségre, amikor írok. A me too, a jogtalan bebörtönzés, a szexizmus, a rasszizmus és a szexuális erőszak kérdései mind foglalkoztattak, amikor írtam.

A Pulitzerre jelölt regény, a Négy Betű a negyedik könyvem volt, de egyértelműen ez a kötet hozta meg számomra a hírnevet. Azt hiszem, ennek a sikere segített abban, hogy íróként komolyabban vegyem magam, és bízzak abban, hogy a munkámat is komolyan veszik. 

Mindig elkezdem a következő regényemet, mielőtt az előző megjelenne, úgyhogy igen, már néhány éve dolgozom az új könyvön. Történelmi regényt írok, és ez az első alkalom, hogy valós személy életének valós eseményeit dolgozom fel.

Rebecca Makkai: Lenne pár kérdésem

Magnólia Kiadó, 2024,

Fordította Heinisch Mónika

544 oldal

(Borítókép: Rebecca Makkai 2012. június 20-án. Fotó: Ulf Andersen / Gamma-Rapho / Getty Images)