A reálkeresetek növekedése és a kormányzati intézkedések hatása

Szeptember óta nő a reálkereset, amit a foglalkoztatáspolitikai államtitkár a decemberi minimálbér-emelésnek is tulajdonít. Az infláció mérséklődése és a kormányzati intézkedések hatékonysága azonban kérdéses.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár kiemelte, hogy a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően az infláció márciusra 3,6 százalékra csökkent, és azóta is alacsony szinten maradt. Ezen intézkedések, mint például az Árfigyelő portál elindítása és a kötelező akciózás bevezetése, hatásosságát azonban a kormány mindeddig nem támasztotta alá számításokkal vagy elemzésekkel.

A reálbérek változása az infláció magasabb mértéke miatt egy évig negatív tartományban mozgott, de 2023 szeptemberében fordulatot vett, amikor a keresetek növekedési üteme meghaladta az inflációt. A minimálbér és a garantált bérminimum emelése azonban csak decemberben, tehát a reálbér-fordulat után három, illetve négy hónappal történt, figyelembe véve, hogy a foglalkoztatottak a tárgyhavi fizetésüket a következő hónapban kapják meg.

Az államtitkár szerint a decemberi (januári) béremelések hozzájárultak a reálkeresetek növekedéséhez, de figyelembe véve, hogy a reálbér-fordulat már szeptemberben bekövetkezett, a béremelések nélkül is valószínűsíthető a reálbér növekedése az év első hónapjaiban.