Harkivot rakétatámadás érte és Ukrajna ritka radarrendszert veszített

Hét ember életét vesztette és további 16 személy megsérült, amikor az orosz hadsereg rakétacsapásokat mért Ukrajna második legnagyobb városára, Harkivra, miközben Ukrajna egy ritka radarrendszert is elveszített.

Az orosz erők által indított legalább 15 rakétatámadás következtében hét ember halt meg Harkivban, és 16 további személy sérült meg. A támadások során Sz-300-as és Sz-400 légvédelmi rakétákat használtak. Egy könyvnyomdát is ért találat, ahol nagy tűz keletkezett, és a helyiségben tartózkodó több mint ötven ember közül hatan vesztették életüket, további 16-an pedig sérüléseket szenvedtek. A városban jelenleg is folyik a romok eltakarítása, és előzetes információk szerint további két ember lehet a romok alatt.

Oleh Szinyehubov, a megye kormányzója szerint az orosz hadsereg civil célpontokat, főként közlekedési infrastruktúrát támadott. A megyei ügyész hozzátette, hogy a nyomdát két rakéta találta el.

A kormányzó tájékoztatása alapján a Harkiv közelében fekvő Zolocsiv és Ljubotin településeket is érte támadás, ahol mindkét helyen két-két helyi lakos sérült meg.

Ihor Terehov, Harkiv polgármestere elmondta, hogy az orosz hadsereg folytatja a város elleni csapásokat, és az ukrán légierő figyelmeztetett, hogy további rakéták érkezhetnek a régióba.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a támadást különösen brutálisnak nevezte, és felszólította a nemzetközi közösséget, hogy lépjenek fel határozottabban az orosz agresszióval szemben. Zelenszkij hangsúlyozta, hogy Ukrajna szükséges légvédelmi képességekkel rendelkezzen az orosz hordozórakéták megsemmisítésére Oroszország területén.

Ezen a támadásokon túlmenően Ukrajna egy ritka radarrendszert is elveszített, amelyet egy orosz H-38-as rakéta (más források szerint H-35-ös) talált el. Az MR-18-as mobil 3D megfigyelő radar, amelyet az ukrán Iszkra vállalat fejlesztett ki 2017-ben, még a lopakodó technológiát használó objektumokat, így az ötödik generációs vadászgépeket is képes volt észlelni. A radar mobilitása kiemelkedő volt, hiszen az antennák teljes üzembe helyezéséhez mindössze öt perc szükséges volt, és hatótávolsága 2,5 és 400 kilométer között mozgott. Az MR-18-as radar első tesztjeire 2016-ban került sor, és nem ismert, hogy Ukrajna hány példányt gyártott a háború kirobbanása előtt, de valószínűsíthető, hogy tömeges megrendelés nem történt. Ez volt az első alkalom, hogy Ukrajna egy ilyen ritka rendszert veszített el.