RMDSZ kizárása a román kormánykoalícióból Orbán tusványosi beszéde miatt

Az RMDSZ-t a román kormánykoalícióból Orbán Viktor tusványosi beszéde miatt zárták ki, amelyben a fajkeveredés ellen foglalt állást. Kelemen Hunor, a szövetség elnöke elismerte, hogy a koalíciós partnerek, különösen Klaus Iohannis államfő nyomására került sor a kizárásra.

A Transtelex szerint Kelemen Hunor egy kampányrendezvényen beszélt arról, hogy a román kormánykoalícióban a bizalmi válság alakult ki az RMDSZ és a román kormány között, miután nem határolódott el Orbán Viktor rasszista felhangú megjegyzéseitől. Kelemen szerint az államfő nyilvánosan felszólította az RMDSZ-t, hogy fejezze ki álláspontját, de ő úgy érezte, hogy ezzel csak megvédte Orbánt, nem pedig elhatárolódott tőle.

A lap említést tesz arról is, hogy több politikai elemző és társadalomkutató már korábban felhívta a figyelmet az RMDSZ "elfideszesedésének" veszélyeire, de a szövetség nem kommunikált transzparensen a választóival a politikai döntések következményeiről. Kelemen beismerése alapján az RMDSZ politikai pozíciója meggyengült, ami beszűkítheti a kisebbségi érdekképviseleti lehetőségeket a román belpolitikában.

Orbán Viktor 2022-ben Tusnádfürdőn tett kijelentése, miszerint a Kárpát-medencében élő népek nem kevert fajúak, hanem saját európai otthonukban élő népek keverékei, komoly vitát váltott ki. A miniszterelnök később Bécsben azt állította, hogy csak félreérthetően fogalmazott, és kérte, hogy minden információt kulturális kontextusba helyezzenek.

A miniszterelnöki rotációval járó kormányátalakítás során az RMDSZ-nek csak egy tárca vezetését ajánlották fel a koalíciós partnerek, ez viszont elfogadhatatlan arcvesztés lett volna a párt számára, így kiszorultak a román kormányból. Eddig az RMDSZ tagadta, hogy a párt és a Fidesz viszonya befolyásolná az RMDSZ politizálását és érdekérvényesítő képességét, a mostani kijelentésével azonban a párt elnöke beismerte, hogy a magyarországi befolyásnak köszönhetően vesztették el befolyásos bukaresti pozícióikat.

Kelemen Hunor a Nagybányán tartott kampányesemény utolsó perceiben részletezte az Orbán-beszéd hatásait, és elmondta, hogy az államfő "ukázt" adott ki az RMDSZ kizárására, és nem engedte, hogy kompromisszumot kössenek. Az RMDSZ elnöke szerint Iohannis nem felejtette el, hogy nem a román kormány mellé állt ebben a kérdésben, hanem kitartott Orbán mellett. További részleteket a Transtelexen olvashatnak a történtekről.