Szakítópróbák és politikai előrejelzések

„Ha ők nem vetik be a fociultrákat, ha ők nem támadnak ránk, akkor béke marad az utcán” – mondta a HVG-nek interjút adó Magyar Péter, aki nehezen viseli korábbi NER-es kötődéseinek firtatását. A friss HVG cikkéből többek között ez is kiderül.

„Még Orbánénál is sokkal koncentráltabb az ellenségképző politikája és a társadalomba pumpált gyűlölete. Azt hiszi, idomítani tudja a gyűlöletet, mint egy harci kutyát. Hogy csak rámutat a kritikusaira, és a társadalomban felgyülemlett gyűlölet majd elnémítja őket. Reméli, a gyűlölet szelektíven támad, csak azokra, akiket ő kiválaszt. De az ma már mindenkit érint, Ficót is.” – idézi a HVG Balog Beátát, a szlovákiai SME napilap főszerkesztőjét. A szlovák politikai élet megosztottságát és a tragikus eseményeket elemző cikkben Tuba Lajos, a HVG pozsonyi tudósítója is megszólal.

A tragikus helikopter-balesetben elhunyt keményvonalas iráni elnök halála után az új választások során fellángolhat az elégedetlenség Iránban, hiszen Ebrahim Raiszi három éve is csalások révén nyerhetett, a parlamenti választásokon pedig a mérsékelt és a reformista politikusok kizárásával született a rezsimnek megfelelő eredmény.

Magyar Péterrel készült interjúban a politikus arról beszél, hogy ha nem támadnak rájuk, akkor béke marad az utcán. A korábbi NER-es kötődéseit firtató kérdésekre azonban nehezen ad választ. Siófokon nagyszámú, békés tömeg veszi körül, és kérdéses, hogy be tudja-e váltani a politikai oldalakban csalódott emberek vágyait. Jelenleg a fővárosi programjáról semmit sem tudni, de listája egyes felmérések szerint fej fej mellett van Karácsonyéval.

A HVG címlapján szereplő Vitézy Dávid egyik jelöltje, Merker Dávid, a Hosszúlépés. Járunk? cég alapítója beszél a programjáról, amelyben dunai uszodákat és várostörténeti múzeumot ígér. Tóta W. Árpád publicisztikájában azonban megjegyzi, hogy Budapest öt év alatt nem lett rosszabb hely.

A gazdasági rovatban az elektromos autók iránti csökkenő érdeklődésről olvashatunk Európában, ami a gyártók számára jó, de Magyarország akkunagyhatalmi ábrándjai számára rossz hír. A holland kormány is fel akarja hagyni az elektromos autók vásárlóinak támogatását, ami a társadalmi békéhez vagy az indulatok szításához vezethet a közeljövőben.