A Paks II Zrt. 21. tőkeinjekcióját is megkapta

A Paks II Atomerőmű Zrt. tavaly 135 milliárd forintos költségvetési támogatást kapott, ezzel az összes támogatás mértéke elérte a 630 milliárd forintot.

A Paks II. Atomerőmű Zrt. először zárt nyereséggel, 1 milliárd 158 millió forint adózott eredménnyel, amit az állami tulajdonos az eredménytartalékba helyezett. A cég üzemi szinten veszteséget mutatott, de a pénzügyi műveletek, mint a bankbetétek és diszkont értékpapírok kamataiból származó hatmilliárd forintos eredménnyel, pozitív mérleget ért el.

A cég könyveiben 52 milliárd forintnyi bankbetétet és 93,485 milliárd forint értékű államkötvényt és diszkontkincstárjegyet tüntettek fel, amelyek a költségvetés hiányát finanszírozzák. Ez jelentős növekedést mutat a megelőző évhez képest, amikor az értékpapírállomány még alig érte el a 3 milliárd forintot.

A kamatbevételek növekedése mellett a kiadások csökkentése is hozzájárult a pozitív eredményhez. A bérköltségek 9,3 milliárdról 8,9 milliárdra, míg a személyi jellegű ráfordítások 12,6 milliárdról 11,9 milliárdra mérséklődtek. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter tavaly áprilisban 135 milliárd forintos tőkeemelést hagyott jóvá, amit a tulajdonosi jogokat gyakorló külgazdasági tárca meg is tett két lépésben: augusztusban 41 milliárd, decemberben 94 milliárd forint tőkeemelésről rendelkezett.

A Paks II projekt tőkeinjekcióinak összege közelít a 630 milliárd forinthoz. Az új paksi atomerőműblokkok építése jelentős késést szenvedett, és a következő évtized elején várható az új blokkok üzembe helyezése. Az építkezés során eddig egy hatalmas gödör készült el, és csak ezután kezdődhet meg az atomerőmű érdemi részének kivitelezése. A cég 2014-es alapítása óta huszonegy tőkeinjekciót kapott, így a jegyzett tőke tíz év alatt 9 milliárdról 273 milliárdra nőtt.