Oxford Egyetem: Zárlat a palesztinpárti tüntetők miatt

Az Oxford Egyetem Wellington téri épületét lezárták, miután a palesztinpárti aktivisták egy csoportja elfoglalta az épületet. A tüntetők a gázai-izraeli háborúval kapcsolatos egyetemi politika felülvizsgálatát követelik.

Az Oxford Action for Palestine aktivistái több száz fős csoportban jelentek meg az egyetemen, és találkozót követelnek az intézmény vezetőségével. A céljuk, hogy áttekintsék az egyetem álláspontját a gázai-izraeli konfliktussal kapcsolatban.

A helyszínre nagy számban érkeztek a rendőrök, miután az események fokozódtak. Minouche Safik, az amerikai Columbia Egyetem rektora, aki muszlim származású, egy kongresszusi meghallgatáson beszélt arról, hogy az egyetem nem tűri az antiszemita fenyegetéseket és jogsértéseket. A tüntetések erősödése miatt a rendőrséget is kihívták.

A palesztinpárti tüntetések az izraeli cégekkel való egyetemi együttműködések megszüntetését követelik. A tiltakozások békések voltak, de a rendőrség beavatkozása további feszültségeket szülhet.

Az Egyesült Államokban az ötven legnagyobb egyetem közül több mint huszonötön szerveztek hasonló tüntetéseket, amelyek gyakran erőszakosak voltak és Izrael-ellenes felhangot öltöttek. Ezek során közel kétezerötszáz tüntetőt tartóztattak le, többek között a Harvardon, a Columbián és a kaliforniai Állami Műszaki Egyetemen is. A Columbia távoktatásra váltott, a Dél-Kaliforniai Egyetemen pedig lemondásra került a diplomaosztó ünnepség.

Salman Rushdie, az iszlamista merényletet túlélő író, egy interjúban figyelmeztette a tüntető diákokat, hogy bár ő maga is támogatja egy palesztin állam létrejöttét, a követeléseikkel véletlenül a Hamász nevű terrorszervezetet támogathatják.