Négy év börtönre ítéltek egy celldömölki osztályvezető orvosnőt

Négy év letöltendő szabadságvesztésre és négy év közügyektől eltiltásra ítélte a Szombathelyi Törvényszék azt a celldömölki kórházban dolgozó osztályvezető orvosnőt, akit többrendbeli vesztegetés elfogadásának bűntettében találtak bűnösnek.

A bíróság tájékoztatása alapján az orvosnőt hat évre eltiltották az orvosi foglalkozástól, és 3 millió forintos pénzbüntetéssel is sújtották. A vádirat szerint a doktornő 23 beteg hozzátartozójától kért és fogadott el pénzt azért, hogy biztosítsa az ápoltak kórházi kezelését és fekvőbeteg elhelyezését az általa irányított osztályon.

Az ügyészség információi szerint a doktornő a kórház orvosi szobájában, az irattárában, a parkolóban, sőt utalással is fogadott el juttatásokat. Az ítélet időszaka 2013. októberétől 2022 októberéig terjed, amely alatt a doktornő a betegek hozzátartozóitól vette át a pénzt az egészségügyi ellátásért cserébe, összesen több mint négymillió forintot fogadott el.

Az ügyészek eredetileg 10 év szabadságvesztést kértek a vádlottra. Az azóta nyugdíjba vonult orvosnő tagadta bűnösségét, és védője egy korábbi állomását olvasta fel, amely szerint a hozzátartozók csak a betegek részére nyújtott segítséget követően, önként, hálából juttattak bármilyen összeget a doktorhoz, aminek az elfogadása az akkori jogszabályok szerint nem minősült bűncselekménynek. A bíró azonban több tanú vallomása alapján úgy ítélte meg, hogy a hálapénz szóba sem jöhet, mivel nem voltak megelégedve az orvossal.

A Törvényszék sajtótitkára, Kustos Anna Zsófia arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az ítélettel szemben az ügyész súlyosbításért, a vádlott és védője pedig felmentésért fellebbezett, így a döntés nem jogerős.