Őshonos lovakat loptak el a világhírű magyar ménesből

Notórius lótolvaj garázdálkodik a méltán híres Gyűrűsi Ménes kárára, ahol több őshonos lófajta képviselői is megtalálhatóak. A tulajdonos, Vörös József, egy volt alkalmazottjukat gyanúsítja, aki már több állatot is eltulajdonított a ménesből.

A Gyűrűsi Ménes tulajdonosa szerint a lopások mögött egy volt alkalmazott áll, akit a rendőrség már többször is elfogott, de az ügyészség nem támogatta a letartóztatását. A férfi eddig legalább hat lovat tüntetett el, amelyek közül az eszmei értékű állatok soha nem kerültek elő. A kultúrtörténeti veszteség is jelentős, hiszen a ménes az Osztrák–Magyar Monarchia idejéből származó őshonos lófajtákat őrzi.

A problémát egy 27 éves férfi okozza, aki legutóbb egy hónapja lovasított meg egy példányt. A tulajdonos április 8-án jelentette az esetet, amikor is kiderült, hogy a volt alkalmazottja vitte el a lovat. A tolvajt másnap elfogták, de nem tett beismerő vallomást. Korábbi hasonló ügyei ellenére az ügyészség nem tartotta indokoltnak a letartóztatását.

Vörös József és családja évtizedek óta kutatja és őrzi a Kárpát-medencében szétszóródott hucul és gidrán állományt. A gyanúsított két évvel ezelőtt akácfát lopott a tulajdonos földterületeiről, majd júniusban egy lovat is eltulajdonított, amelynek azonosító számát kiégette, és később elcserélte.

Vörös István, a tulajdonos, a Blikknek elmondta, hogy a gyanúsított apja és testvére is dolgozott náluk, de ő mindig is megbízhatatlan volt. A fiatalember már nyolc lovat lopott el tőlük, amelyek közül csak egyet találtak meg. A rendőrségen folyamatosan letagad mindent, így nehéz rábizonyítani a lopást.

A tulajdonos szerint a lovak génmegőrzése miatt fontosak, hiszen több mint kétszáz régi magyar fajtájú ló van náluk. Ha egy értékes példány eltűnik, egy több mint 200 éves kancacsalád tradíciója törik meg. A legutóbbi esetben a tulajdonos attól tart, hogy a lopott ló éhezve pusztul el, mivel korábban is előfordult hasonló eset.