Felhőszakadásra figyelmeztetnek az egész országban!

Csütörtök délutánra az egész ország területére kiadták a zivatar és felhőszakadás miatti riasztást, különösen északkeleten és délnyugaton várható eső, de a főváros lakóinak is érdemes felkészülniük.

A csütörtök délutáni órákban főként az ország keleti részén, belül is az északkeleti, valamint a Dunántúl délnyugati és nyugati területein, estétől és éjszakától pedig a középső régiókban is több helyen lehet számítani zivatarokra. A HungaroMet jelentése szerint citromsárga riasztást adtak ki több megyére, köztük Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Csongrád-Csanád, Heves, Hajdú-Bihar, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest, Bács-Kiskun, Baranya, Tolna, Somogy, Veszprém, Zala és Vas vármegyék egyes járásaira. Emellett pénteken Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém és Tolna megye teljes területére, valamint Vas, Somogy, Baranya, Bács-Kiskun és Nógrád megye egyes járásaira is kiadták a citromsárga riasztást.

A legnagyobb veszélyt a villámlás jelenti, de helyenként szélerősödésre, jégesőre is számítani lehet. Az intenzív záporokból és zivatarokból rövid idő alatt akár 25–30 milliméternyi csapadék is eshet.

Pénteken a csapadékzóna, amely a zivatarokat is okozza, északkelet felé mozdul el, és a nap második felében újabb záporok, zivatarok érkezhetnek, a legkisebb valószínűséggel a délnyugati és nyugati területeken. A zivatarokat főként felhőszakadás kísérheti, de néhol erős, viharos széllökések és helyenként jégeső is előfordulhat. Pénteken az északkeleti határ közelében hevesebb zivatarok is kialakulhatnak, 80 km/h-t meghaladó szélrohamokkal és nagyobb méretű jéggel. Péntek délelőttig elsősorban a középső országrészben, a Dunántúl északkeleti felében fordulhatnak elő zivatarok, amelyeket felhőszakadás is kísérhet. Késő délelőttől késő estig az említett területen kívül is várhatóak szórványosan zivatarok, amelyekhez a Dunától keletre helyenként felhőszakadás, a Dunántúl északi, keleti harmadában lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadék vagy felhőszakadás is társulhat.