Új típusú orosz siklóbombák bevetése Ukrajnában

Friss felvételek kerültek nyilvánosságra, melyeken az orosz UMPB D-30SzN típusú siklóbombák bevetését láthatjuk Ukrajna ellen, amelyek jelentős kihívást jelentenek az ukrán légvédelem számára.

Az UMPB D-30SzN siklóbombákat Oroszország először márciusban vetette be Harkiv térségében. Ezek a nagy hatótávolságú, irányított légibombák 50-90 kilométeres távolságból képesek célba juttatni a körülbelül 100 kilogrammos robbanófejüket.

A közelmúltban napvilágot látott videó talán az első, amely az UMPB D-30SzN típusú siklóbomba bevetését mutatja be egy orosz Szu-34-es vadászbombázó fedélzetéről. A felvételen jól látható, ahogy a pilóta kioldja a fegyvereket Ukrajna irányába.

Az orosz siklóbombák hónapok óta okoznak nehézségeket az ukrán haderőnek, mivel a legtöbb ukrán légvédelmi rendszer hatótávolságán kívülről indítják őket, és a bombák ellenállnak a lelövési, valamint megzavarási kísérleteknek. A siklóbombák pontosságukról és nagy rombolóerejükről ismertek, és az oroszok már nem csak a régi nem irányított bombákat alakítják át, hanem új típusokat is fejlesztenek.