Orosz altábornagy előzetes letartóztatásban

Előzetes letartóztatásba helyezték Vagyim Samarin altábornagyot, aki a fegyveres erők híradástechnikai főcsoportfőnökségének vezetője és a vezérkari főnök helyettese, különösen nagyértékű vesztegetés elfogadása miatt.

A 235. helyőrségi katonai bíróság szerdán hozta meg a döntést a két hónapos előzetes letartóztatásról, amelyről az orosz sajtó csütörtökön számolt be. Samarint állami szerződések odaítélése során különösen nagy összegű, összesen 36 millió rubel (mintegy 144 millió forint) kenőpénz elfogadásával vádolják, amit a permi Telta telefongyár vezérigazgatójától, Alekszej Viszokovtól és a vállalat főkönyvelőjétől, Jelena Grisinától kapott a 2016 áprilisától 2023 októberéig tartó időszakban a katonai megrendelések növelése fejében. Az ügyben Viszokovot és Grisinát is őrizetbe vették. Amennyiben bűnösnek találják, akár nyolctól tizenöt évig terjedő szabadságvesztésre és a vesztegetés összege százszorosának megfizetésére is ítélhetik.

Samarin 1971-ben született Taganrogban, és katonai karrierjét a Novocserkasszki Katonai Parancsnoki Híradástechnikai Főiskolán, majd a Katonai Híradástechnikai Akadémián kezdte. 1992 óta szolgált a távol-keleti katonai körzetben, ahol különböző beosztásokat töltött be. 2010-ben a keleti katonai körzet híradástechnikai vezérkari főnöke helyettesévé nevezték ki, és 2021 óta tölti be a fegyveres erők híradástechnikai főcsoportfőnökségének vezetői posztját. A Haza Szolgálatáért Érdemrend II. fokozatával is kitüntették.

Az utóbbi időben több magas rangú katonai tisztet is letartóztattak Oroszországban, amely része lehet az orosz védelmi minisztériumban zajló tisztogatásnak. Tyimur Ivanov védelmiminiszter-helyettest, Jurij Kuznyecovot, a katonai tárca személyzeti osztályának vezetőjét, és Ivan Popovot, a déli katonai körzet 58. hadseregének volt parancsnokát is őrizetbe vették.

Ivanovot közel 1,2 milliárd rubel kenőpénz elfogadásának gyanújával április végén vették őrizetbe, míg Kuznyecovot 30,5 millió rubel kenőpénz elfogadásával vádolják. A védelmi minisztérium cégei állítólag ellentételezés nélkül végeztek építési és javítási munkálatokat az Ivanov tulajdonában lévő létesítményekben. Ivanov, akit felfüggesztettek tisztségéből, ártatlannak vallotta magát.

Kuznyecovot azzal vádolják, hogy összesen 30,5 millió rubel kenőpénzt fogadott el Ljova Martiroszján vállalkozótól. A nyomozás szerint a tábornok segített Martiroszjánnak abban, hogy szerződéseket kössön a Sztyemenko hadseregtábornokról elnevezett Krasznodari Katonai Főiskolával szállodai szolgáltatások nyújtására, 372 millió rubelért (csaknem másfél milliárd forint). A tábornoknál tartott házkutatás során az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szerint több mint 100 millió rubel értékű készpénzt, aranyérméket, drága karórákat és egyéb luxuscikkeket találtak.

Popovot nagy kárt okozó csalás ügyében tartóztatták le, azzal gyanúsítják, hogy erődítmények építésére szánt fémszerkezeteket tulajdonított el és értékesített. A volt parancsnok is ártatlannak vallotta magát.

Vlagyimir Putyin májusban leváltotta a 2012 óta hivatalban lévő védelmi miniszterét, Szergej Sojgut, és a helyébe a gazdasági ügyekben járatos volt miniszterelnök-helyettest, Andrej Belouszovot nevezte ki. Belouszov kinevezését az indokolhatta, hogy Oroszország hadigazdaságát hatékonyabban a hadsereg igényeihez igazítsa, valamint a védelmi kiadások terén felszámolja a pazarlást és a korrupciót.

Szvetlana Petrenko, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szóvivője csütörtök késő délután bejelentette, hogy előzetes letartóztatásba került Vlagyimir Vertyeleckij, az orosz védelmi minisztérium állami beszerzést biztosító osztályának vezetője is a hivatali visszaélés miatt. Az SZK katonai nyomozó szervei szerint Vertyeleckij 2022-ben nem teljesített kutatási és konstruktőri megrendelést fogadott el, amivel 70 millió rubel (mintegy 280 millió forint) kárt okozott. A büntetőügyben a hatóságok több házkutatást tartottak.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak azt mondta, hogy nem kampányról van szó, hanem a bűnüldöző szervek korrupció elleni következetes harcáról, amely az állami intézményrendszer minden szintjén folyik.