Új jéghegy született az Antarktiszon

Egy 380 négyzetkilométeres jéghegy vált le az Antarktiszról, amely területileg meghaladja Szeged városát. A kutatók hamarosan hivatalosan is bejelenthetik az A83 kódjelű jéghegy létrejöttét.

Az Egyesült Királyság Halley kutatóállomása közelében található Brunt-jégself egy újabb nagy darabját veszítette el, amely most önálló jéghegyként kezdheti meg útját a Weddel-tenger felé. A British Antarctic Survey már 2017-ben megelőző intézkedéseket hozott, és áthelyezte a kutatóállomást, mivel fennállt a veszélye annak, hogy a jéghegyek mozgása balesetet okozhat. A Brunt-jégself ebben az időszakban különösen aktív, rendszeresen bocsát ki jéghegyeket a tengerbe.

A BBC által közölt információk szerint 2021-ben egy Párizs méretű, 1300 négyzetkilométeres jéghegy szakadt le, amelyet A74-es kódnéven jegyeztek fel. 2023-ban pedig egy még nagyobb, 1500 négyzetkilométeres jéghegy vált le, amely az A81-es kódot kapta.

A mostani jéghegy leválását egy 2016. október 31-én felfedezett repedés előzte meg, amelyet a kutatók Halloween-törésnek neveztek el. Ennek következtében további törések is keletkeztek, amelyek egy másik jégdarab leválását eredményezték.

A leválás tényét egy GPS-jeladó segítségével észlelték a kutatók, amely nem rendkívül pontos, de képes érzékelni a nagyobb mozgásokat rövid idő alatt. A jéghegy egy órán belül több száz métert mozdult el, ami a leválását jelzi.

A műholdfelvételek is megerősítik a GPS által rögzített adatokat, és már minden oldalról tengervíz veszi körül a jéghegyet. A képződmény várhatóan az A83-as kódot fogja kapni, amiről a kutatók hamarosan döntenek.