Kozák Danuta Csipes Ferencet verbális molesztálással vádolja, a Honvéd és az államtitkárságot is felelősnek tartja

Kozák Danuta olimpiai bajnok kajakos egy Facebook-bejegyzésben vádolta meg Csipes Ferenc kajakedzőt verbális molesztálással. A sportoló részletesen beszámolt egy incidensről, amely során állítása szerint meztelenül feküdt a gyúrópadon, miközben az edző verbálisan molesztálta és sértegette.

Kozák Danuta, aki hatszoros olimpiai, tizenötszörös világ- és tizenhétszörös Európa-bajnok, csütörtök reggel tett közzé egy hosszú bejegyzést a közösségi médiában. A posztban leírta, hogy egy alkalommal, amikor meztelenül feküdt a gyúrópadon, Csipes Ferenc bejött hozzá, és verbálisan molesztálni kezdte. Kozák azt írta, hogy ilyen helyzetben védekezésképtelennek érezte magát, és kénytelen volt eltűrni a megaláztatásokat.

A bejegyzésében Kozák Danuta említést tett arról is, hogy Csipes Ferenc az elmúlt három hétben zavarta és idegesítette a csapathajók versenyzőit, beleértve a saját sportolóit és lányát is, Csipes Tamarát. Kozák éppen Csipes Tamarával indult párosban a válogatón.

Kozák a posztjában kifejtette, hogy az edző erősen befolyásolt állapotban jelent meg az öltözőben, és a legkülönfélébb módokon sértegette őt. A sportoló szerint az ilyen viselkedés a sportágban sajnos "normálisnak" számít. Kozák elmondása szerint a magyar női kajak szakág az elmúlt két évben soha nem volt ilyen gyenge, és kiemelte, hogy párosban két éve döntőbe sem jutott magyar egység, valamint a női négyes érem közelében sem volt.

A poszt végén Kozák kijelentette, hogy a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Budapesti Honvéd SE és a Hadügyminisztérium Sportért Felelős Államtitkárságának támogatásával dolgozó, munkavégzésre teljesen alkalmatlan állapotban tevékenykedő edzővel a továbbiakban semmilyen formában nem kíván érintkezni. Kérte az említett intézmények felelősségének kivizsgálását.

A 24.hu értesülései szerint a Budapest Honvéd Sportegyesület azonnal lépett a poszt megismerése után, és ad hoc fegyelmi bizottságot állított fel, amelynek létrehozását az egyesület elnöksége elektronikus úton hagyta jóvá. A bizottság azonnal elkezdte a munkáját, az érintett feleket megszólaltatják, és próbálják a létező legobjektívebben kivizsgálni az ügyet. Gergely István, a Honvéd ügyvezető elnöke kijelentette, hogy bármilyen sportágról, bármilyen szakmai múlttal, eredménnyel rendelkező edzőről van szó, amit Danuta leírt, azt a fajta gyakorlatot, hozzáállást, magatartást nem tudják tolerálni sem most, sem a jövőben, és ígérte, hogy az ügy minden vonatkozását kivizsgálják, és a szükséges szigorral járnak el.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség hivatalos oldalán közölte, hogy sportfegyelmi eljárást indít Csipes Ferenc ellen, és az eljárás lezárásáig ideiglenesen felfüggesztik az edzői tevékenység alól. A szövetség megdöbbenve olvasta Kozák posztját, és az olimpiai bajnok súlyos vádakat fogalmazott meg, amelyek „indokolják az eset azonnali alapos kivizsgálását”.

A Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága és a Magyar Olimpiai Bizottság közös közleményben elítélte a megfélemlítés minden formáját, és megdöbbenéssel fogadta Kozák Danuta közösségi média bejegyzését. A közlemény szerint a sportoló korábban nem fordult panasszal hozzájuk, de az eset kivizsgálására azonnal kapcsolatba léptek a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel és a Budapesti Honvéd Sportegyesülettel, hogy megtegyék a szükséges intézkedéseket.

Kozák Danuta a május eleji válogatón győzelmekkel tért vissza: nyert a kajaknégyes tagjaként, és Csipes Tamarával (ő Csipes Ferenc lánya) párosban is az olimpiai távokon. Most azonban azt írja, hogy Csipes Ferenc azóta „bomlasztja és idegeli a tájékoztatót megnyert csapathajók versenyzőit, beleértve a sajátjait és a saját lányát is”. Kozák Danuta egyszer már otthagyta Csipes Ferencet: a 2012-es londoni olimpia után, ahol két aranyérmet is nyert, elhagyta a Honvédot és edzőjét, és a párja irányításával az Újpestben folytatta. Ezt Csipes akkor felháborodva fogadta, a kajak-kenu szövetség vezetése pedig nyilvánosan szólította fel Csipest, hogy a női válogatott edzőjeként azért továbbra is foglalkozzon a versenyzővel.

Kozák most úgy látja, hogy 37 évesen egyesben már nincs reális esélye kijutni az olimpiára, a többi számban viszont a világ egyik legjobb vezérevezőseként erre komoly sansza lenne, bár kétségei vannak, hogy a mostani posztja után ki mer majd vele egy hajóba ülni a társai közül.

Kozák Danuta nemcsak a nyilvánossághoz fordult, posztjában a szövetség és a kormányzati sportvezetés felelősségét is firtatja. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség és a Budapesti Honvéd SE reakciója mellett, a sportoló posztja alatt két kajak-kenu sportban is érintett személy, Bóta Kinga és Vedres Tibor is hozzászóltak, utóbbi megerősítve Kozák azon állítását, hogy nem először fordul elő hasonló eset.

Kozák Danutát kerestük, de a megjelent poszton kívül nem kívánt bővebben nyilatkozni. Csipes Ferencet is kerestük, hogy megtudjuk az álláspontját, de eddig nem válaszolt a megkeresésünkre.