Olasz antifasiszta aktivista házi őrizetben Budapesten

Több mint 15 hónap után kiengedték a budapesti Gyorskocsi utcai börtönből I. S. olasz antifasiszta aktivistát, aki most házi őrizetben várja a magyarországi tárgyalását.

I. S.-t, aki korábban több mint 15 hónapot töltött a budapesti Gyorskocsi utcai börtönben, az olasz ANSA hírügynökség szerint szabadon engedték, és egy budapesti ingatlanban helyezték házi őrizetbe. A bíróság eredetileg úgy döntött, hogy a tárgyalásig börtönben kell maradnia, de 16 millió forint óvadék ellenében végül lehetőséget kapott a házi őrizetre.

A vádlott családja és támogatói reménykednek abban, hogy I. S. házi őrizete csak ideiglenes, és hamarosan Olaszországba szállítják.

I. S. és két társa ellen az a vád, hogy 2023. február 9. és 11. között Budapesten öt alkalommal támadtak meg idegeneket, aminek következtében négyen súlyos, öten könnyebb sérüléseket szenvedtek. A három gyanúsítottat még február 11-én fogták el, és közülük I. S. kapta a legtöbb médiafigyelmet, olasz baloldaliak hónapok óta követelik szabadon bocsátását.

A vád szerint a három személy, két német és egy olasz állampolgár, egy 2017-ben Lipcsében alapított szélsőbaloldali szervezet tagjai, akik korábban Németországban is több támadást hajtottak végre, majd 2023-ban Budapesten is cselekedtek a Becsület Napja esemény előtt.

A támadásokat a darkneten szervezték, ahol az eszközök beszerzésétől kezdve a támadások helyszínein át az esetleges menekülési útvonalakig minden részletet megterveztek. Az ügyészség szerint a támadásokat alaposan előkészítették, és a cselekmények során egy előre meghatározott feladatmegosztás alapján jártak el, a támadások időtartamát pedig 30 másodpercre szabták meg.