Bikaerős lett a hét legjobban várt bejelentése

Fantasztikus negyedéves számokkal rukkolt elő az Nvidia szerda esti gyorsjelentésében, a mesterséges intelligenciával kapcsolatos őrület kedvenc részvényét már tizedelni fogják a nagy emelkedés után.

Az Nvidia első negyedéves számait követően rögtön 5 százalékot meghaladó emelkedéssel reagált a piac a zárás utáni kereskedésben. A vállalat 26 milliárd dolláros bevételt ért el az első negyedben, ami 262 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest, szemben a FactSet elemzői konszenzusának 24,6 milliárd dolláros várakozásával.

Az adatközpontokból származó bevétel 427 százalékkal, 22,6 milliárd dollárra ugrott, ami jelentősen meghaladja a várt 21,3 milliárd dollárt. A chipgyártó cég 14,9 milliárd dollár nettó nyereséget produkált az időszakban, részvényenként 5,98 dollárt, míg a tavalyi nettó nyereség 2 milliárd dollár volt. A korrigált profit 6,12 dollár lett részvényenként, ami szintén felülmúlja az elemzői becslésekben szereplő 5,6 dollárt.

A cég bruttó marzsa 78,9 százalékos volt, ami jelentős növekedés a tavaly ilyenkor mért 66,8 százalékhoz képest. A második negyedévben azonban várhatóan csökken a bruttó marzs, 71,5 százalékra, amit a piac előre látott a következő generációs chipcsalád, a Blackwell bevezetésével, ami átmenetileg növeli a költségeket. A rekord magas profitabilitás a mesterséges intelligenciával kapcsolatos alkalmazások iránti megnövekedett keresletnek köszönhető, amely a cég fejlett grafikus feldolgozó egységei (GPU-k) iránti keresletet növelte.

Jensen Huang vezérigazgató kiemelte, hogy a generatív mesterséges intelligencia már nem csak a felhőszolgáltatók körében terjedt el, hanem a fogyasztói internetes vállalatok, vállalatokat kiszolgáló cégek, az autóipar és az egészségügyi ügyfelek körében is, ezzel több milliárd dolláros vertikális piacot teremtve. Colette Kress pénzügyi igazgató hozzátette, hogy a nagy felhőszolgáltatók továbbra is erős növekedést generálnak, ahogy az Nvidia mesterséges intelligenciáját folyamatosan telepítik és növelik.

A részvényárfolyam 2023 eleje óta 142 dollárról immár 1000 dollár közelébe emelkedett, amire reagálva a cég egy a tíz arányú részvényfelaprózást jelentett be, amelyre június 6-án kerül sor. A vezetők szerint ez a lépés elérhetőbbé teszi a részvények vásárlását a befektetők számára és megkönnyíti a munkavállalók részvényben történő javadalmazását. A negyedéves osztalék is 150 százalékkal emelkedik, részvényenként 10 centre. Azonban azok, akik az elmúlt év sztárpapírjának vásárlását tervezik, valószínűleg nem az osztalék miatt teszik ezt.