Óvatosan utazzon Nápolyba: lehet, hogy evakuálják

Dél-Olaszországban, Nápolyhoz közel a héten megnövekedett a szeizmikus aktivitás.

Nápoly városa a Vezúv és Pompeji közelében helyezkedik el, a Camp Flegrei vulkáni kaldera szomszédságában. Az elmúlt napokban több földrengés is megrázta ezt a változékony tájat, ami miatt Pozzuoli tengerparti városának több száz lakóját, valamint egy női börtön rabjait is evakuálták kedden.

Az olasz kormány felkészült a nagyobb katasztrófára, és mintegy 500 millió eurót különített el az evakuálásra, valamint a biztonsági beavatkozásokra.

Nápolyban is érezhetőek voltak a rengések, de sem nagyobb károkat, sem sérüléseket nem okoztak. Amennyiben kitörés történne, a vörös zóna Pozzuoli és Bacoli városokat, valamint Nápoly néhány külvárosát, mint Chiaia és Vomero foglalná magába.

A dél-olaszországi város többi része, amelyek a kitörés során jelentős vulkáni hamuhullás veszélyének kitett területek, sárga zónában fekszik. Ezzel szemben a Vezúv és Pompeji a sárga zónán kívül helyezkednek el.

A brit külügyminisztérium azt javasolja az utazóknak, hogy kitörés esetén kövessék a helyi hatóságok utasításait. Felhívják a figyelmet arra is, hogy ha valaki a vörös vagy sárga zónákba tervez látogatást, akkor tájékozódjon a legfrissebb információkról a Polgári Védelmi Ügynökség felületeiről.