Ukrajna európai légvédelmi támogatása meggyengült

Németország ígéretet tett Ukrajnának a légvédelmi rendszerek szállítására, de a többi európai ország nem követte a példát, ami lényegében az ukrán támogatás összeomlását jelenti.

Berlin válaszul Ukrajna sürgős kérésére ígéretet tett saját légvédelmi rendszerek küldésére, és segítséget kért a szövetségesektől. Azonban a többi európai ország nem követte Németország példáját. Németország három amerikai gyártmányú Patriot üteget, több mint 50 Gepard légvédelmi rendszert és levegő-levegő rakétákat ígért Ukrajnának, amelyek részben képesek ellensúlyozni az országot érő támadásokat.

Magas rangú német politikusok, köztük Annalena Baerbock külügyminiszter és Boris Pistorius védelmi miniszter már hetek óta arra kérik a szövetségeseket, hogy teljesítsék az ukrán légvédelem támogatására vonatkozó kötelezettségvállalásaikat. A többi ország válasza azonban elmaradt.

A partnerországok nem hajlandók az Ukrajnának nélkülözhetetlen légvédelmi elemeket elküldeni, és nincs egység a fő szereplők között. Nico Lange, a német védelmi minisztérium volt vezérkari főnöke szerint az amerikai szállítások újraindulásával az európai országok ismét háttérbe húzódhatnak.

A német védelmi minisztérium információi szerint Belgium, Dánia, Norvégia, Kanada és Hollandia a finanszírozást vállalta, míg Franciaország, Spanyolország, Románia és Litvánia lőszer- és alkatrészutánpótlás szállítására tett ígéretet.

Az európai országok azonban vonakodnak a légvédelmi rendszerek, különösen a méregdrága Patriot-ütegek átadásától, mivel ezek magas pótlási költségekkel járnak, és aggodalmakat vetnek fel a saját légvédelem meggyengülésével kapcsolatban. Az új Patriotokra vonatkozó megrendelési idő is növekszik, mivel az európai országok sorra jelentik be saját légvédelmük megerősítése érdekében tett igényeiket.