A banánhéj újrahasznosítása: Így készíthetünk belőle pékárut

A banánhéj kidobása helyett érdemesebb lehet blansírozni, kiszárítani és lisztté őrölni, hogy ízletes pékárut készítsünk belőle, állítja egy friss kutatás a Science Alert szerint. A tanulmány kimutatta, hogy a banánhéjból készült termékek íze megegyezik a hagyományosan készült péksüteményekével, ráadásul egészségesebbek is lehetnek.

A fogyasztók által végzett íztesztek során az így előállított pékáruk ugyanolyan jó értékelést kaptak, mint a búzalisztből készült hagyományos sütemények. A banánhéjjal dúsított sütik jelentős mennyiségű rostot, magnéziumot, káliumot és antioxidáns vegyületeket tartalmaznak, valamint ásványi anyagokban és rákellenes tápanyagokban gazdagok.

A kutatás szerint a banánhéj lisztet nemcsak süteményekben, hanem kenyerekben és tésztákban is érdemes lehet kipróbálni, mivel az így készült áruk három hónapig is elállnak szobahőmérsékleten. A banánhéj feldolgozása nemcsak az egészségre van pozitív hatással, hanem az élelmiszer-pazarlás csökkentésében is segíthet, hiszen a banán súlyának mintegy 40 százalékát a héja teszi ki, amit gyakran kidobnak, pedig értékes tápanyagokat tartalmaz.