Nagy Ervin: Kapaszkodnak a székükbe, mint a vén komcsik

Nagy Ervin színész a Magyar Narancsban megjelent interjúban beszélt politikai álláspontjáról, a szakmai életéről és a jövőbeni terveiről. Kiemelte, hogy a politikai helyzet és a Katona József Színház eseményei hatására kezdett el aktívan véleményt formálni.

Nagy Ervin a Magyar Narancs csütörtökön megjelent számának címlapinterjújában beszélt arról, hogy miért állt ki nyíltan Magyar Péter mellett. Az első Partizán-interjúját látva érezte, hogy az ő értékrendje megfelel az elképzeléseinek, és amikor Magyar megkereste, készen állt a támogatásra.

A színész szerint a támogatás nem rontott sokat a szakmai helyzetén, hiszen az elmúlt öt évben már minden olyan munkát elbukott, amire "uradalmi befolyás" volt. Emiatt a piaci szférában kezdett el dolgozni, és már jó ideje nem hívják a közmédiába, annak ellenére, hogy korábban rendszeresen szerepelt a Családbarát című műsorban.

Nagy Ervin politikai véleményének hangot adását a szabadságjogok visszametszésével, a területfoglalásokkal és a társadalmi, valamint szociális csoportok célkeresztbe kerülésével indokolta. Különösen a Katona József Színház "gyalázása" indította meg benne a folyamatot, amikor a Gothár-ügy kapcsán "zaklatószínháznak" bélyegezték az intézményt.

A színész hangsúlyozta, hogy egy 30 éves patinás társulat nem eshet áldozatul politikai csaholásnak, csak mert Borkai Zsolt egy hónappal korábban "kurvákkal hetyegett". Ezt követően jött Magyar Péter, aki szerinte "felszántotta az országot, a vidéket", és egy terminátorként zongorázta le az ügyészségen történteket.

Nagy Ervin szerint Magyar Péter állóképessége kiemelkedő, és csak kevés ember rendelkezik hasonló képességgel a hazai politikai palettán. A színész nem lát problémát abban, hogy Magyar középen igyekszik állni, hiszen ő sem tud csak a fél országnak játszani, hanem minden magyar embernek.

Nagy Ervin elmondta, hogy értékrendileg valószínűleg a balos világból jön, mivel a színház mindig a gyengék oldalán áll, de filmjeiben olyan férfiideált formál, ami a jobboldaliaknak is szimpatikus lehet.

A színész arról is beszélt, hogy nem zavarja Magyar Péter NER-es múltja, hiszen szerinte nem kell finnyáskodni és hibátlan pedigréjű embereket várni. Ő maga is többször szavazott már oda, ahova nem akart, de úgy érezte, nincs alternatíva. Hozzátette, hogy aki most próbálna kitörni a Fideszből, annak a helyi nagyfőnök "átvágja a torkát".

Nagy Ervin a június 8-ára, a Hősök terére szervezett tüntetésről is beszélt, ahol nyolc percen keresztül fog beszélni a Tisza Párt kultúrpolitikájáról. Úgy véli, kulturális igazságtételre van szükség, ami az újratervezésről és az új generációk beemeléséről szól. Szente Vajk esetében például úgy gondolja, hogy színházat kellene kapnia, mivel elismeri, hogy a musical műfajhoz nagyon ért.

Nagy Ervin kritikusan szólalt meg a jelenlegi kormányzati helyzetről is, kijelentve, hogy "kapaszkodnak a székükbe – mint a vén komcsik". Hozzátette, hogy dühítő, mennyi idő ment el erre, és generációk nőttek fel úgy, hogy csak ezt látják. A színész szerint nem lehet 14 évig tehetségtelennek, harácsolónak, gyűlöletkeltőnek és öncélúnak lenni. Ha ő maga 14 évig lenne sz*r színész, és már halálra unnák a nézők, akkor elgondolkozna a pályamódosításon vagy a visszavonuláson.

Arra a kérdésre, hogy esetleg döntéshozói szerepre bejelentkezik-e, Nagy Ervin azt felelte, hogy nem szeret köveket előre dobni a vízbe, de van véleménye arról, hogyan kellene a normalitás medrébe terelni a magyar kultúrát, és hogyan kéne a bosszúállás üzemmódját visszaterelni legalább a 2000-es évek eleji szintre. A művészeti életben is békét kell teremteni, és reméli, hogy ehhez ő is hozzá tud járulni.