Több mint 337 millió eurós bírságot kapott a Mondelez

Az Európai Bizottság mintegy 337,5 millió eurós, azaz közel 130,7 milliárd forintos büntetést szabott ki a Mondelezre, a Milka, az Oreo és a Toblerone gyártójára a versenyszabályok megsértése miatt.

Az amerikai édességipari óriás, a Mondelez bizonyos termékeket olcsóbban értékesített egyes országokban, mint másokban, ezzel elősegítve a párhuzamos kereskedelmet, és a csomagolások nyelvezetével közvetve befolyásolta az árakat vagy a választékot. A 444 és a Business Insider szerint a cég akadályozhatta termékeinek szabad kereskedelmét az Európai Unió tagállamai között, és ennek fedezésére közel 340 millió eurót, azaz 131,6 milliárd forintot tett félre.

A Mondelez, amely a Côte d'Or, a Milka, az Oreo, a Toblerone és a TUC termékeket is gyártja, a Bizottság szerint 22 versenyellenes megállapodás révén visszaélt erőfölényeivel a nemzeti piacokon. Ezek a megállapodások, melyek a 2012 és 2020 közötti időszakra vonatkoztak, olyan rendelkezéseket tartalmaztak, melyek alapján egyes kereskedők kizárólag a Mondelez-termékeket értékesíthették. Az egyik megállapodás arra kötelezte a Mondelez egyik ügyfelét, hogy a belföldi értékesítéshez képest alkalmazzon magasabb exportárakat.

Továbbá, a megállapodások között olyan is volt, amely megakadályozta egy tíz tagállamban működő forgalmazó számára, hogy a gyártó előzetes engedélye nélkül válaszoljon más tagállamokban található ügyfelek eladási kérelmeire. A vállalat egy németországi kereskedőnek megtagadta, hogy csokoládét értékesítsen tovább Ausztria, Bulgária, Románia és Belgium területén, ahol magasabbak voltak az árak, és megszüntette a csokoládé értékesítését Hollandiában, hogy azok Belgiumba történő importálását megakadályozza.

A vizsgálat szerint a Mondelez célja az volt, hogy elkerülje a határokon átnyúló kereskedelem árcsökkenését a magasabb árakkal rendelkező országokban, ami lehetővé tette a vállalat számára, hogy továbbra is magasabb díjat számítson fel a saját termékeiért. Ez azonban végső soron károkat okozott a fogyasztóknak, ami a jelenlegi magas inflációs időszakban különösen káros lehet.

A Mondeleznek korábban két gyára is működött Magyarországon, Győrben és Székesfehérváron. Győrben a Negrót és a Halls cukorkát gyártották, míg a székesfehérvári üzemben készült a Győri édes, az Albert, a Háztartási keksz, a Pilóta, a Vaníliás karika, a TUC-, a LU- és a Ritz-kekszek, valamint a cseh piacra szánt Disko és Zlate keksz. A győri üzem 2019 nyarán zárta be kapuit, ahol többek között a Negrót gyártották (amit azóta Törökországban állítanak elő), míg a székesfehérvári gyárban továbbra is készül például a Pilóta keksz.