Momentum tüntetés a kínai arcfelismerő rendszer és az orosz hekkertámadás ellen

A Momentum Mozgalom szombaton tüntetést szervez, amely az orosz nagykövetségtől a kínai nagykövetségig tart majd, hogy felhívják a figyelmet a külügyminisztérium elleni orosz hekkertámadásra és a kínai arcfelismerő rendszerrel kapcsolatos aggodalmakra.

Tompos Márton, a Momentum Mozgalom alelnöke a Facebookon keresztül jelentette be, hogy pártja a "Szabadságmenet" néven tüntetést szervez. A demonstráció a Bajza utca és az Andrássy út sarkánál kezdődik május 25-én, szombaton, az orosz nagykövetség előtt, és onnan a kínai nagykövetségig haladnak a résztvevők.

A tüntetés hátterében két fő ügy áll: a VSquare információi szerint a Magyarország és Kína közötti megállapodások magukban foglalják az arcfelismerésre is képes kínai térfigyelő kamerákat, valamint a 444 által nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint a külügyminisztérium tudott az orosz hekkertámadásról, de ezt kampányhazugságnak nevezte.

A Momentum elnöke és EP-listavezetője, Donáth Anna, valamint Tompos Márton, a párt alelnöke is felszólal a rendezvényen. Donáth Anna az orosz hekkertámadás miatt az EU külügyi és biztonsági főképviselőjéhez, a kínai arcfelismerő rendszer ügyében pedig az Európai Bizottsághoz fordult.