Mit tegyen az utas turbulencia esetén?

A Singapore Airlines egyik járatán történt tragikus esemény rávilágított a turbulencia veszélyeire. A repülőgépek ellenállnak a zord időjárási körülményeknek, de ritkán súlyos következményekkel járhatnak. A szakértők tanácsai segíthetnek az utasoknak, hogy mit tegyenek ilyen helyzetben.

A Blikk beszámolója szerint a Singapore Airlines Londonból Szingapúrba tartó járatán egy idős férfi életét vesztette, amikor a gép turbulencia miatt zuhanni kezdett, és az utasok közül sokan megsérültek. A turbulencia a szél sebességének és irányának változásai által okozott instabil légmozgás, amelyet a repülőgépek mérete is befolyásolhat.

A meteorológusok, mint Jennifer Stroozas, szerint a turbulencia előrejelzése nehéz feladat, mivel az időjárási radaron gyakran láthatatlan. Dr. Paul Williams kutatásai szerint az éghajlatváltozás miatt a tiszta levegő turbulenciája akár háromszorosára is nőhet az évszázad végére, ami azt jelenti, hogy a légi utazások egyre döcögősebbek lesznek.

Patrick Smith pilóta szerint a turbulencia normális része az égboltnak, és a repülőgépek személyzete fel van készítve a kezelésére. A járatok útvonaltervezésekor is figyelembe veszik a turbulencia elkerülését.

A legfontosabb, hogy turbulencia esetén az utasok maradjanak az ülésükben és kapcsolják be a biztonsági övet, hogy csökkentsék a sérülés kockázatát. Azonban a Singapore Airlines balesetében az utasok szerint az incidens olyan hirtelen történt, hogy senkinek sem volt ideje bekapcsolni a biztonsági övet, és a gép néhány perc alatt 1800 métert zuhant.

A Boeing 777-300ER típusú repülőgép kényszerleszállást hajtott végre Bangkokban, miután "heves és váratlan" légörvénybe került Mianmar felett. A Dzamitivedzs Szrinakarin kórházban jelenleg hat embert ápolnak koponya- és agysérülésekkel, huszonkét másikat gerincsérülésekkel, további tizenhármat pedig csont-, izom- és más sérülésekkel. Az intézmény igazgatója, Adinun Kittiratanapaibul elmondta, hogy most első ízben kezelnek turbulencia miatt ilyen sérüléseket szenvedő pacienseket. Az utasok közül húsz embert még mindig a thaiföldi főváros kórházának intenzív osztályán ápolnak. Az egyik utas elmesélte, hogy egyeseket a 11 300 méteres magasságban bekövetkezett légörvény olyan magasra dobott, hogy fejükkel behorpasztották a mennyezetet.

A Boeing 777-300ER típusú gép hétfő éjszaka szállt fel a londoni Heathrow repülőtérről, és a magyar légtéren is áthaladva tartott a Távol-Keletre. Útközben viharba került, a gépet Bangkokba irányították át, ahol helyi idő szerint 15:45-kor szálltak le. Az SQ 321-es járaton összesen 211 utas és 18 fős személyzet tartózkodott. Egy 73 éves brit férfi – feltehetően szívrohamban – meghalt, száznégyen megsérültek.

Az amerikai Közlekedésbiztonsági Hivatal 2021-es tanulmánya szerint 2009 és 2018 között a turbulencia okozta a bejelentett légiközlekedési balesetek több mint egyharmadát.