Minden tőzsdei cég időben közzétette az éves jelentését

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tájékoztatása szerint minden szabályozott piacra bevezetett értékpapír kibocsátója határidőre, azaz 2024. április 30-ig közzétette a 2023-as pénzügyi évről szóló éves jelentését. A befektetőknek ajánlott a könyvvizsgálói véleményeket is áttekinteniük a döntéseik megalapozásához.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) által működtetett szabályozott piacon jelen lévő összes nyilvános értékpapír-kibocsátó eleget tett a közzétételi kötelezettségének, és az MNB tőkepiaci közzétételi oldalán hozzáférhetővé tette az éves jelentéseket. Az MNB felügyeleti tevékenysége során megállapította, hogy a kibocsátók formailag megfeleltek a tőkepiaci törvény előírásainak, így nem volt szükség egyetlen értékpapír tőzsdei kereskedésének sem a felfüggesztésére.

A szabályozott piaci kibocsátókra szigorúbb tájékoztatási kötelezettségek vonatkoznak, és a jogszabályok értelmében az üzleti évüket követő négy hónapon belül kell közzétenniük éves jelentésüket. Az MNB a közzétételi kötelezettség jelentős megsértésének tekinti, ha ez nem történik meg, és ilyen esetekben bírságolhat, vagy egyéb intézkedéseket is alkalmazhat.

Az MNB zéró toleranciát képvisel az éves- és féléves jelentések közzététele kapcsán, és hangsúlyozza, hogy nem az üzleti működést, hanem a közzétételeket felügyeli. Minden, az értékpapír értékét vagy a kibocsátó megítélését érintő információt szabályozott módon és időben kell publikálni.

Az MNB elsődleges célja a kibocsátók működésének átláthatóságának és gondos joggyakorlásának biztosítása. Ennek érdekében az MNB honlapján közzétette a kibocsátók beszámolóihoz kapcsolódó könyvvizsgálói véleményeket is. Idén, a tavalyi évvel ellentétben, minden kibocsátó esetében megtörtént az auditált éves beszámoló és a könyvvizsgálói jelentés közzététele.

Kivételt képez az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt., amely esetében minősített könyvvizsgálói jelentést kellett kiadni egy korábbi, a 2022. évre vonatkozó besorolási tétel miatt. Az összes többi kibocsátó esetében minősítés nélküli auditori jelentés jelent meg. Ez az MNB korábbi években végzett felügyeleti tevékenységének eredménye is lehet.

A lakáspiaci helyzet javulásával párhuzamosan a befektetők is kezdenek visszatérni a hazai piacra. A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb jelentése szerint a lakáspiac túlértékeltsége jelentősen csökkent, és a gazdasági körülmények javulása tovább mérsékli a nominális áresés rizikóját. A lakásárak 2023 során lassabban emelkedtek, mint a jövedelmek, és 2024 első negyedévében tovább nőtt a drágulás üteme. A lakásáraknak a makrogazdasági fundamentumokhoz viszonyított túlértékeltsége 2022-ben tapasztalt csúcshoz képest jelentősen enyhült, majd stagnált.

Az OTP Ingatlanpont elemzése szerint a lakáspiaci tranzakciók száma 2023-ban 21 százalékkal maradt el a 2022-es adatoktól, de 2024 első negyedévében már 30 százalékos forgalombővülést jeleztek az ingatlanközvetítők. A kereslet növekedésében a befektetői érdeklődés fokozódása is szerepet játszhatott, amit a bérbeadási hozamok növekedése is serkentett. A bérleti díjak 12,6 százalékkal emelkedtek, a lakásárakat meghaladó mértékben.

: Az információk forrása az "article-1" azonosítójú cikk. : Az információk forrása az "article-2" azonosítójú cikk.