NAV: Milliárdos adócsalás miatt hat embert tartóztattak le, gyógyszertárak is érintettek

Hat személyt vettek őrizetbe és tartóztattak le üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt, melynek során a gyanúsítottak egymilliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek – tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-t.

A NAV csütörtöki közleménye szerint a bűnbanda két csoportjának vezetői magasabb összegekről állítottak ki számlákat, mint amennyi a tényleges költség volt, ezzel csökkentve a társaságok fizetendő adóját. A számlabefogadók jóval alacsonyabb költségek mellett érvényesítették az áfát, mint amit a számlák tartalmaztak, és a számlák áfatartalmát is szabálytalanul helyezték levonásba.

A nyomozó hatóságok két helyszínen hajtottak végre razziát, ahol összesen 14 személyt hallgattak ki gyanúsítottként, és ebből hat férfit vettek őrizetbe, akiknek a letartóztatását a Szegedi Járásbíróság kivétel nélkül elrendelte. A hatóságok az intézkedések során több mint 2 milliárd forint értékben ingatlanokat, gépjárműveket és készpénzt foglaltak le.

A NAV egy másik, számlázási láncolat ellenőrzésekor négy gyógyszertárnál is fiktív számlák befogadását állapította meg. A gyógyszertárak 6,5 millió forint adót vallottak be utólag, azt befizették a költségvetésbe, a számlakibocsátó cégek adószámait a hatóság törölte. Az online számlaadatok elemzésekor felmerült a gyanú, hogy a patikák, „gyógyszerész helyettesítése” címén, a piaci ár mintegy négyszereséről fogadtak be fiktív számlákat. Ezek olyan vállalkozásoktól származtak, amelyek az adóhatóság előtt már ismert számlázási hálózat tagjai voltak.

A vizsgálat során kiderült, hogy a számlabefogadó gyógyszertárak között személyi összefonódás volt, ugyanaz a személy több társaságban is tulajdonosként, ügyvezetőként vagy meghatalmazottként látta el a gazdasági vezetést és képviseletet. A hatósági fellépés hatására a gyógyszertárak módosították bevallásaikat, és utólag mintegy 6,5 millió forint adót vallottak be, amit befizettek az állam költségvetésébe. A patikák a történtek után megszakították a kapcsolatot az alvállalkozókkal, és a számlakibocsátó cégeknél végrehajtási eljárás indult, adószámukat törölték. A gyógyszerészdoktornak is számot kell adnia a történtekről, valós bevételeinek bevallását és befizetett személyi jövedelemadóját ellenőrzi a NAV. A fiktív számlák mellett valóban elvégzett helyettesítésről szóló számlák is szerepeltek, amelyeken az összeg és az időszak is megegyezett a fiktív számlákon lévő adatokkal, és volt, akit a főnöke heti 20 órás munkaviszonyra jelentett be, amin felül hetente még 70 óra helyettesítést számoltak el neki.