A Mercedes és a Siemens vezetői politikai állásfoglalásra buzdítják dolgozóikat

Németországban a nagyvállalatok vezetői, köztük a Mercedes és a Siemens főnökei, arra ösztönzik alkalmazottaikat, hogy vegyenek részt az európai parlamenti választásokon, és szavazzanak a populizmus ellen. Ez a fajta nyílt politikai állásfoglalás szokatlan Magyarországon, és korábban Németországban is ritkán fordult elő.

A vállalatvezetők a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjúban arra hívták fel a figyelmet, hogy a dolgozók gondolják meg, melyik pártra adják a voksukat, és a szélsőségek ellen szavazzanak a júniusi EU-s választásokon. A nagy német munkaadók, mint a Siemens és a Mercedes, a választópolgárokat a jobbra tolódás veszélyeire figyelmeztetve próbálják befolyásolni a választások kimenetelét.

A német gazdasági elit kiáll az értékek mellett

A Siemens és a Mercedes vezetői mellett mintegy harminc nagy múltú vállalat és szervezet alakított egy szövetséget, amely az „Kiállunk az értékekért!” címmel kampányol a választásokon. Az Allianz SE, a ThyssenKrupp, a Henkel, a Metro, a Volkswagen, a DHL Group, az E.ON SE, a Philip Morris vagy a Deutsche Bank is részt vesznek ebben a kezdeményezésben. Az összesen mintegy 1,7 millió munkavállalót foglalkoztató munkaadók az egyesült Európa mellett, a sokszínűség, a nyitottság és a tolerancia mellett állnak ki.

Az AfD népszerűségétől való aggodalom

A német gazdasági szereplők az AfD, egy bevándorlásellenes, szélsőjobboldali párt népszerűségétől tartanak, amely az EU-tól való részleges függetlenedést támogatja. A Német Gazdasági Intézet (IW) felmérése szerint a német vállalatok közel 80 százaléka kockázatot lát az AfD felemelkedésében. A cégvezetők szerint a populista párt az EU-tagság és az eurózónához való tartozás szükségességét kérdőjelezi meg.

A Dexit gazdasági következményei

A Siemens és a Mercedes-Benz vezetői szerint a szélsőséges politikai erők előretörése miatt a német választóknak most kell cselekedniük. A Siemens vezérigazgatója, Roland Busch szerint a rasszizmust hirdető politikai pártok veszélyeztetik a társadalmi kohéziót. Az IW szerint a Dexit, azaz Németország EU-ból való kilépése, jelentős gazdasági veszteségeket okozna. A Mercedes főnöke, Ola Källenius szerint Németország nem engedheti meg magának, hogy elszigetelje magát, mivel az ország a technológiára és az innovációra építő export nemzet. A Deutsche Bank vezetője, Christian Sewing is aggodalmát fejezte ki a Dexit gondolatára, hangsúlyozva, hogy a külföldi befektetők a megbízható demokratikus értékek és struktúrák miatt választják Németországot.

Ezzel szemben, az Nvidia, egy amerikai chipgyártó vállalat, várakozásokat meghaladó első negyedéves számai révén olyan piaci kapitalizációra tett szert, amely megközelíti az összes német tőzsdei cég együttes piaci értékét. A FactSet által közölt adatok szerint a Németországban jegyzett vállalatok összesített piaci értéke 2 315 milliárd euró, míg az Nvidia piaci kapitalizációja a nyitás előtti kereskedési adatok szerint elérheti a 2502 milliárd dollárt. A német vállalatok, mint például a BMW, az SAP és a Volkswagen, összesen 121,56 milliárd euró nyereséget értek el tavaly, 2,96 milliárd eurós forgalom mellett. Az Nvidia az elmúlt tizenkét hónapban 42,6 milliárd dollár nyereséget realizált 79,7 milliárd dollár árbevétellel, ami jelentős növekedést mutat mind bevételi, mind nyereség tekintetében.